Borut Pahor na kavi z Jadranko Kosor

Prinesel ji je šopek vrtnic, ona pa mu je izrazila podporo v tekmi za predsednika države.

Objavljeno
06. oktober 2012 09.52
Posodobljeno
06. oktober 2012 10.03
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Zagreb - Nekdanji slovenski premier Borut Pahor se je v petek v Zagrebu, kjer se je mudil zaradi snemanja pogovora za oddajo Hrvaške televizije (HTV), ob 2h, na kavi sešel z nekdanjo predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor. Govorila sta predvsem o preteklem sodelovanju, beseda pa je nanesla tudi na Pahorjevo predsedniško kandidaturo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Pahor in Kosorjeva sta se slabo uro družila ob kavi v baru hotela Esplanade. Kandidat za slovenskega predsednika ni prišel praznih rok, saj je Kosorjevi podaril šopek vrtnic, ki jih je prinesel iz Ljubljane, ter nagumbnik s svojimi začetnicami "BP" iz svoje predvolilne kampanje. 

»To je bilo resnično prijetno srečanje. Pogovarjala sva se o vsem, kaj sva delala, medtem ko sva bila premiera. Bolj ko mineva čas, bolj je jasno, kako težko delo je bilo. Nekajkrat je ponovil: Jadranka, ti si sklenila pogajanja,« je izjavo Kosorjeve povzel Jutarnji list.

Ni pa Kosorjeva želela razkriti vsebine njune ocene izjav njenega predhodnika na premierskem položaju Iva Sanaderja. Ta je minulo nedeljo v televizijski oddaji V nedeljo ob 2h znova zatrdil, da je odstopil z vseh političnih položajev, ker ni želel popustiti pritiskom Slovenije in nekaterih držav članic EU, da bi prepustil del hrvaškega ozemlja Sloveniji pri pogajanjih o meji na morju.

Nekdanja premiera sta govorila tudi o Pahorjevi predsedniški kampanji in se dogovorila, da bo Kosorjeva obiskala Slovenijo in ga podprla v kampanji. »Morda bom obiskala tudi njegov volilni štab v volilni noči,« je dejala in dodala, da bo Pahor dobil volitve.

Kot poudarjajo hrvaški mediji, sta nekdanja premiera očitno ostala v dobrih odnosih, čeprav naj bi se nazadnje srečala 9. decembra lani v Bruslju, ko je Kosorjeva po porazu HDZ na parlamentarnih volitvah podpisala hrvaško pristopno pogodbo z EU, piše STA.

Jutarnji list izpostavlja, da sta politični karieri Kosorjeve in Pahorja šli navzdol po podpisu arbitražnega sporazuma. Oba sta lani izgubila premierska položaja, letos pa tudi predsedniška stolčka v svojih strankah.

»Zdaj se borita za preživetje. Kosorjeva v saboru, Pahor v kampanji za predsednika,« sklene zagrebški časnik.