Borut Pahor posrednik med Srbijo in Kosovom

68. generalna skupščina Združenih narodov: Slovenski predsednik se je sestal z balkanskima voditeljema.

Objavljeno
25. september 2013 21.21
Podelitev priznanj za inovativnost na Brdu pri Kranju 17. septembra 2013
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Slovenski predsednik Borut Pahor bo jutri popoldne nagovoril generalno skupščino Združenih narodov. Njegov govor bo posvečen osrednji temi splošne razprave, razvojni agendi po letu 2015.

V torek zvečer se je skupaj z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem sestal z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki Munom. Izmenjali so stališča o razmerah v Siriji in položaju na Zahodnem Balkanu.

Predsednik Pahor je pred tem povedal, da je Slovenija kot pobudnica Procesa Brdo za krepitev odnosov držav Zahodnega Balkana deležna vprašanj o razmerah v regiji in kaj lahko neformalno druženje njenih voditeljev prinese k spravi in reševanju nerešenih vprašanj. »Nimamo pomembnejše besede, ko gre za Sirijo ali Sudan, ko pa gre za mir ali varnost tega dela Jugovzhodne Evrope, nas sogovorniki zelo temeljito poslušajo,« je prepričan predsednik. O pomenu Procesa Brdo so govorili tudi na srečanju pri generalnem sekretarju.

Slovenski predsednik se je ob robu 68. zasedanja generalne skupščine srečal tudi s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem in kosovskim premierom Hashimom Thaqijem. »Pogovarjali smo se vsi trije, bolj ekstenzivno, kot bi kdo pričakoval. Zdelo se mi je, da je obema ljubše, če je poleg kdo tretji. Govorili smo o stvareh, ki zadevajo implementacijo dogovora iz Bruslja,« je dejal slovenski predsednik. Po njegovih besedah je imel do Nikolića najprej zadržan odnos, a se je ta otoplil, ko je srbski predsednik sprejel odločitev za pogajanja o Kosovu. »Mislim, da si zasluži kredit za to pogumno odločitev,« je dejal Pahor.

Z zunanjim ministrom Erjavcem sta se v torek v prostorih naše misije pri Združenih narodih srečala s Slovenci, živečimi v New Yorku in okolici. Pahor je pri tem poudaril, da se naša država spopada s težkimi časi, ki pa jih s složnim delovanjem lahko premagamo, tako kot smo krizne trenutke premagali že večkrat v zgodovini.