Borut Pahor pozval k političnemu premirju in boju

Predsedniški kandidat meni, da si boljšo prihodnost lahko zagotovimo s poenotenjem in z bojem, ki je zahteven.

Objavljeno
19. september 2012 15.26
Posodobljeno
19. september 2012 15.58
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsedniški kandidat Borut Pahor se je na večeru v Mestni knjižnici Grosuplje spomnil časa Demosove vlade ispred 22 let. Dejal je, da se danes odvija ista zgodba: »Tudi takrat smo se Slovenci prepirali o pravi poti, a nam je uspelo. Gre za vprašanje, ali bomo ostali gospodarji svoje usode, ali bomo hlapci! Nimam vseh odgovorov, a uspemo lahko samo, če bomo stopili skupaj in propadli bomo, če se ne bomo uspeli dovolj poenotit.«

Nekdanjega premiera in predsednika državnega zbora je skozi večer vodilo geslo politično premirje, do katerega bi bo njegovem mnenju moralo priti že v septembru ali oktobru.

»Politično premierje ne pomeni suspenza demokracije, ampak odločitev, da bomo vse korake v boju s krizo presojali kot skupno poslanstvo, ki presega strankarske interese. Slovenci moramo ostati v jedru najbolj razvitih evropskih držav,« je dejal.

»Doslej smo preživeli dve svetovni vojni in nesluteh tehnološki napredek, a hkrati je bilo 20. stoletje tudi stoletje, v katerem je nasilne smrti umrlo največ ljudi. Zato moramo za prihodnost iti v boj, ki je zahteven. Zahteva vsakega posameznika in samo skuapj nam bo uspelo,« je zaključil Pahor.