Bratušek: Na proračun bom vezala zaupnico

Premierka: S proračunom bomo izpolnili pričakovanja Bruslja. Od zavez moramo sprejeti le še davek na nepremičnine.

Objavljeno
23. september 2013 23.35
jer/Alenka Bratušek
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Vlada v četrtek na seji še ne bo sprejela proračuna za leto 2014, saj ga želi prej, v petek, predstaviti ESS. Proračunska seja bo tako v ponedeljek, predsednica vlade pa bo na sprejem proračuna v DZ vezala zaupnico, je nocoj v pogovoru na TV Slovenija povedala premierka Alenka Bratušek. Pri tem pričakuje podporo.

»S proračunom bomo izpolnili pričakovanja Bruslja in uspeli prepričati finančne trge, da to, kar delamo, delamo prav. Lahko se bomo zadolževali še naprej in predvsem ceneje,« je dejala Bratuškova, ki meni, da bo s sprejetimi ukrepi prepričala Bruselj.

Kar imamo v načrtu za 2014 in 2015 in kar delamo na javnofinančnem področju je to, kar se od nas pričakuje. Od zavez, ki smo jih dali Bruslju, manjka samo še davek na nepremičnine.

Ob tem je Bratuškova napovedala, da bo vlada obdavčila vse nepremičnine. Kot je dejala, pri obdavčitvi nepremičnin ne želijo »niti ene izjeme«. Poudarila je, da bodo tisti, ki imajo več, več tudi plačali. Obdavčeni bodo tudi cerkve, gozdovi, vendar z nižjim davkom.

Premierka Bratuškova je znova poudarila, da kriznega davka ne bo, glede davčnih blagajn pa je povedala, da bodo te uvedli, če ne bo učinkov od novega sistema, ki preprečuje brisanje računov. Vendar so tako davčne blagajne kot tudi sistem za preprečevanje brisanje računov le orodje. Oboje se lahko izigrava, zato je pomemben nadzor, je dejala. Dodala je, da je Davčna uprava RS julija in avgusta opravila 14.000 akcij, vendar zaenkrat ne more predstaviti rezultatov teh akcij, poroča STA.

Bratuškova je poudarila, da ne bo enostranskega posega v minimalno plačo in posegov v plače javnih uslužbencev v letu 2014 tudi ne.«

Glede napovedanih protestov pa je dejala, da države ne bomo pripeljali daleč, še posebej pa ne iz krize, če se bo demonostriralo le zaradi besed.

Dejala je tudi, da se nikoli niso pogovarjali o zniževanju pokojnin, »čeprav se je v medijih o tem veliko govorilo,« in ukinitvi letnega dodatka za rekreacijo. Prepričana je, da se je v medijih veliko špekuliralo o marsikaterih ukrepih, o katerih se na vladi niso niti pogovarjali.

Na vprašanje, ali bo Zoran Janković, tudi kandidiral za predsednika stranke, je dejala, »da v demokratičnih strankah, ne bi bilo nenevadno, da na kongresu kandidira več kandidatov«.  Sama meni, da na kongresu, ki bo 10. oktobra, »ne bo spopad, ampak običajne volitve«. Pri tem računa na zmago.

Pogovor je zaključila z besedami: »Najdimo družbeni dogovor, kako naprej« in še: »Ta vlada ni posegla niti v eno pravico brez socialnega dogovora«.