Bratušek: Proračun ne kliče trojke

Alenka Bratušek in Uroš Čufer sta poslancem na izredni seji DZ predstavila predloga proračunov za leti 2014 in 2015.

Objavljeno
08. oktober 2013 16.07
jsu_mnenja
N. G., gospodarstvo, T. S., notranja politika
N. G., gospodarstvo, T. S., notranja politika

Naš proračun ne kliče trojke, ampak si prizadeva storiti vse, da bi domače težave rešili sami, je na predstavitvi proračunov za prihodnji dve leti dejala predsednica vlade Alenka Bratušek.

»Moja vlada ni neoliberalna«, je poudarila premierka in naštela, da so proračun pripravili brez večjih rezov v socialne pravice in pokojnine ter brez enostranskih posegov v plače javnega sektorja. »Za nekatere je to greh, mi smo na to ponosni. Takim ukrepom se želimo izogniti, dokler se le da.«

Predsednica vlade je spomnila, da so tudi med »politiki taki, ki pozivajo trojko, naj pride v državo«. Pozivanje na prihod trojke razumem kot samokritiko prejšnje vlade, ki je pripravila takšen proračun, da smo ga morali tako korenito popraviti, je prst usmerila Janševo vlado.

Bratuškova je poslance pozvala, naj jo podprejo pri glasovanju o zaupnici.

Upoštevali slabše napovedi

Jože Tanko (SDS) je predlagal, da vlada predloga proračunov umakne. Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ter Banka Slovenije sta namreč poslabšali zadnji napovedi za ključne makroekonomske kazalce, na katerih temeljita predloga proračunov.

Finančni minister Uroš Čufer je pojasnil, da je vlada pri pripravi proračunov upoštevala zadnjo napoved Umarja, ki je poslabšal napovedi za prihodnje leto. »Upoštevali smo, da je financiranje podjetij zaradi kreditnega krča omejeno in da se je sanacija bank zaradi zahtev evropske komisije zavlekla za dve četrtletji, zaradi česar gospodarstvo nekoliko počasneje okreva,« je dodal minister.

Proračun za prihodnje leto predvideva za 8,62 milijarde evrov prihodkov in 9,64 milijarde evrov izdatkov, razlika med obema proračunskima postavkama pa se odrazi v dobri milijardi evrov proračunskega primanjkljaja. Leta 2015 naj bi primanjkljaj znašal 860 milijonov evrov. Primanjkljaj sektorja države naj bi letos znašal manj kot 4 odstotke BDP, prihodnje leto 3,2 odstotka BDP, leta 2015 pa 2,5 odstotka BDP, je naštel Čufer in dodal: »Prihajamo v okvir, kot smo si ga začrtali v programu stabilnosti.«

Na odhodke vplivajo znižanje plač v javnem sektorju, neusklajevanje pokojnin in racionalnejša poraba tekočih izdatkov. Na prihodke pa višji DDV, nov davek na nepremičnine, davek na dohodek pravnih oseb se ne bo več nižal in boj proti sivi ekonomiji, je naštel Čufer.

Slovenija naj bi se prihodnje leto zadolžila za 4,8 milijarde evrov. »Zaradi povečevanja dolga vsako leto zapade več sredstev, zato bomo morali biti na mednarodnih trgih prisotni vsako leto, včasih tudi po večkrat,« je dodal Čufer.

Predloga proračunov bodo zdaj obravnavala parlamentarna telesa, nato pa bodo poslanci o njiju glasovali.