Bratušek v Srbiji: Kljub krizi krepimo gospodarsko sodelovanje

Predsednica vlade je srbske vlagatelje pozvala, naj se prijavijo na razpise za nakup 15 državnih podjetij.

Objavljeno
02. oktober 2013 17.27
Alenka Bratušek na seji Državnega zbora v Ljublajni 14.maja 2013
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednica vlade Alenka Bratušek je danes na dvodnevnem obisku v Srbiji skupaj s predsednikom srbske vlade Ivico Dačićem vodila sejo vlad obeh držav, so sporočili iz kabineta predsednice vlade.

Z ministri so podpisali tudi sporazum o varovanju in izmenjavi tajnih podatkov, memorandum o gospodarskem sodelovanju na tretjih trgih, memorandum o sodelovanju na področju energetike in protokol o izobraževanju. »Veseli me tudi pismo o nameri vezano na predajo rezidence v Rimu,« je dejala predsednica vlade.

Bratuškova je Srbijo podprla na poti v Evropsko unijo. Pred Srbijo je pogajalski proces, ki bo zahteval veliko političnega kapitala, kot tudi tehničnega znanja. Glede slednjega lahko tudi v prihodnje računate na podporo Slovenije.«

Ob koncu novinarske konference je predsednica vlade izrazila tudi željo, da bi več kot dvajset let po razpadu nekdanje skupne države čim prej zaprli vsa odprta vprašanja, ki izvirajo iz preteklosti.

V Srbiji več kot 1300 slovenskih podjetij

Bratuškova je prisotnim gospodarstvenikom sporočila, da je v Sloveniji v teku privatizacija 15 državnih podjetij, in srbske vlagatelje pozvala, naj se prijavijo na razpise. Na dogodku, ki je potekal v prostorih srbske gospodarske zbornice, poudarila, da je prodaja ajdovskega Fructala srbski družbi Nektar dobra izkušnja za obe državi.

Srbski premier Dačić je dejal, da bo tema pogovorov s slovensko gospodarsko delegacijo večja možnost srbskih investiciji v podjetja v Sloveniji. Po njegovih besedah so možnosti za sodelovanje velike, predvsem na področjih energetike, prometa, informacijskih tehnologij, turizma in kmetijstva.

Slovenija je po navedbah srbskega premiera med prvimi desetimi državami po skupni blagovni menjavi s Srbijo, slovenske investicije v Srbiji pa skupaj znašajo 1,4 milijarde evrov.

V Srbiji je registriranih prek 1300 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo približno 35.000 ljudi.

Bratuškova se bo danes srečala še s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, predsednikom Narodne skupščine dr. Nebojšo Stefanovićem in prvim podpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem. Obiskala bo tudi podjetje Gorenje - TIKI d.o.o..

Bratuškova je prisotnim gospodarstvenikom sporočila, da je v Sloveniji v teku privatizacija 15 državnih podjetij, in srbske vlagatelje pozvala, naj se prijavijo na razpise.