Bratuškova bo odgovarjala na 45 vprašanj

Pristojni odbori morajo oceno kandidata pripraviti v 24 urah po zaslišanju. Kandidati lahko odgovarjajo v svojem jeziku.

Objavljeno
25. september 2014 19.52
Alenka Bratušek, predsednica slovenske vlade, med intervjujem v Ljubljani, 26.junija, 2013.
Pi. K. Delo.si, STA
Pi. K. Delo.si, STA
Bruselj - Kandidati za evropske komisarje se intenzivno pripravljajo na zaslišanja v Evropskem parlamentu, ki se bodo začela v ponedeljek. Na ustnem izpitu jih čaka 45 vprašanj. Poslanci bodo imeli minuto časa za vprašanje, kandidati pa dve minuti za odgovor. Pristojni odbori morajo oceno kandidata pripraviti v 24 urah po zaslišanju.

Zaslišanja bodo od ponedeljka do 7. oktobra. Slovenska kandidatka Alenka Bratušek, ki ji je prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker dodelil položaj podpredsednice, pristojne za energetsko unijo, bo na preizkušnji 6. oktobra popoldne. Preverila jo bosta odbor za industrijo, raziskave in energijo (Itre) ter odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane (Envi).

Vsa zaslišanja so triurna in javna. Kandidat bo na začetku podal 15-minutno izjavo, sledila bodo vprašanja, ki jih lahko postavljajo le člani odborov, pristojnih za zaslišanje. Kandidati lahko odgovarjajo v svojem jeziku, na koncu lahko podajo kratko sklepno izjavo. Med stalnimi ali nadomestnimi člani odbora Itre ni Slovencev, v odboru Envi pa je Lojze Peterle nadomestni član.

Kandidati bodo odgovarjali na 45 vprašanj, ki so razporejena med politične skupine. Največja, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), jih ima na voljo 11, evropski socialisti deset, skupina Evropskih konservativcev in reformistov ter evropski liberalci po pet, združena levica, Zeleni ter Evropa svobode in neposredne demokracije po štiri, dve pa nepovezani poslanci.

Po zaslišanju se bodo člani pristojnih odborov sestali za zaprtimi vrati in ocenili nastop kandidata. Ocene bodo nato obravnavali predsedniki odborov in predsedniki političnih skupin. Predsedujoči odboru Itre je Poljak Jerzy Buzek iz EPP, predsedujoči odboru Envi pa Italijan Giovanni La Via, prav tako iz EPP. 9. oktobra bo predvidoma znana končna odločitev o zaslišanjih.

Pod vprašajem so ...

Če kdo od komisarskih kandidatov ne bo uspešno opravil preizkusa ali če bo moral zamenjati resor, bodo sledila dodatna zaslišanja. Parlament na koncu ne glasuje o posameznih kandidatih, temveč o celotni ekipi. Glasovanje parlamenta o Junckerjevi komisiji je predvideno 22. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Nova Evropska komisija naj bi začela delati 1. novembra.

Zaslišanje je zahtevna preizkušnja, ki je ne opravi vsak kandidat. Pred petimi leti je morala kandidatko zamenjati Bolgarija, pred desetimi leti pa svojo kandidatko in kandidata Latvija in Italija, madžarski kandidat pa je zamenjal resor.

Evropski poslanci pred zaslišanji izražajo pomisleke glede strukture prihodnje komisije, na primer v odboru Envi naj bi Junckerju poslali pismo, v katerem naj bi pozvali k pojasnilom, kdo od podpredsednikov bo pristojen za okolje in podnebno ukrepanje. Moti jih, da ti področji nista izrecno omenjeni v pristojnostih nobenega podpredsednika.

Čeprav v političnih skupinah načeloma poudarjajo, da bodo kandidate ocenjevali na podlagi njihovega nastopa na zaslišanjih, ne osebne zgodovine, obenem izpostavljajo pomisleke glede nekaterih med njimi. Med tistimi, ki jih bodo, kot kaže, še posebej tesno privili, so Madžar Tibor Navracsics, Španec Miguel Arias Canete, Britanec Jonathan Hill, Čehinja Vera Jourova in tudi Bratuškova.

Vodja kabineta Bratuškove Koehler?

Ob pripravah na zaslišanje kandidati tudi že oblikujejo svoje osebne urade. Kot predvideni vodja kabineta Bratuškove se je najprej omenjal Jernej Pavlič, šef njenega kabineta, ko je bila premierka. Po najnovejših neuradnih informacijah pa naj bi bil eden od najverjetnejših kandidatov za ta položaj nekdanji vodja kabineta komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, Michael Koehler.

V tem prehodnem obdobju je sicer še vse v zraku, saj se ne ve, ali bodo vsi kandidati prestali zaslišanja in ali bo sedanja razporeditev resorjev ostala enaka ali bodo tudi kakšne organizacijske spremembe. Dokončne odločitve, tudi o sestavah kabinetov, bodo tako znane šele, ko bodo komisarski kandidati potrjeni.