Bratuškova: Državo sem postavila pred osebne interese

Predsednica vlade: »Zelo intenzivno nadaljujemo z ukrepi.« »SDS je edina stranka, s katero ni mogoče sodelovati.«

Objavljeno
07. oktober 2013 18.31
suhadolnik premierka
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Predsednica vlade Alenka Bratušek ocenjuje, da največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija trenutno nima časa za ukvarjanje sama s seboj. Tudi če sem osebno politično kaj izgubila z odločitvijo o zamiku kongresa stranke, je to stvar, ki sem jo morala narediti; na prvem mestu je država, je poudarila v današnjem pogovoru za STA.

Bratuškova je znova izrazila pričakovanje, da Slovenija ne bo zaprosila za program pomoči. »Zelo intenzivno nadaljujemo z ukrepi,« je dejala. Proračun za leto 2014, s katerim se bo v torek seznanil DZ, je po njenem mnenju dobro pripravljen, in rebalansa kljub možnosti zahtev po dodatnih popravkih iz Bruslja ne pričakuje. »To so špekulacije,« zavrača tovrstna ugibanja.

Enako meni glede namigov, da bo Slovenija prisiljena zaprositi za program pomoči. Kot ocenjuje, gospodarske razmere v državi niso dobre, so pa manj slabe kot v prvem trimesečju letos. Kolikšna bodo sredstva, potrebna za sanacijo bank, noče ugibati. »Počakajmo na rezultate skrbnega pregleda in stresnih testov,« je dejala, nato pa bo potrebno poiskati »najboljšo in najcenejšo rešitev za državljane«.

Za zamik pri prenosu slabih terjatev iz bank na t.i. slabo banko, ki je bil prvotno napovedan junija, zdaj pa naj bi se zgodil proti koncu leta, določeno odgovornost po njenem mnenju nosi tudi Bruselj. Slovenija je prva, ki pelje postopke obremenitvenih testov bank, ti pa v prihodnjem letu čakajo banke v vseh evropskih državah.

»S SDS ni mogoče sodelovati«

Koalicija po njenem mnenju deluje dobro. Priznava, da lahko pričakujemo še kakšne različne poglede na aktualna vprašanja, a je prepričana, da jih bodo uspeli uskladiti tako kot doslej. Glede sodelovanja z opozicijo je izpostavila, da je SDS edina stranka, s katero ni mogoče sodelovati.

Izrednega kongresa ne pričakuje

Bratuškova je pojasnila, da je že na začetku nasprotovala sklicu kongresa PS v jeseni letos. Smiselno se ji zdi, da se vodenje stranke prevzame neposredno pred volitvami in ne sredi mandata, prav tako pričakuje, da ne bo prišlo do izrednega kongresa stranke, ki ga sicer lahko skliče tretjina članov.