Bratuškova gre v boj za zmago

Predsednica vlade: »Če ne bom imela zadostne podpore v stranki, bo vlado moral sestaviti kdo drug.«

Objavljeno
03. oktober 2013 00.44
Alenka Bratušek, predsednica slovenske vlade, med intervjujem v Ljubljani, 26.junija, 2013.
V. E, Beograd, Ni. Č., Delo.si
V. E, Beograd, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana, Beograd - Alenka Bratušek je danes v odprtem pismu za javnost podala svoje stališče. Uvodoma je zapisala, da je sprejela vodenje vlade v težkih okoliščinah; ob vstajah, politični krizi in ko tega izziva »ni mogel ali ni upal sprejeti kdo drug«.

Navedla je zanimiv podatek in sicer, da bosta po 19. oktobru, ko bo kongres PS, funkciji predsednika vlade in predsednika vodilne vladne stranke - »tako kot povsod v demokratični Evropi« - združena v eni osebi. »Če to ne bom jaz, ker v stranki ne bi imela zadostne podpore, potem bo moral poskušati sestaviti vlado nekdo drug.« 

Ostro se je odzvala tudi na Jankovića, ki mu pripisujejo, da je stopil v ospredje zaradi lastnih interesov: »Nihče ne sme imeti iluzij, da bi lahko volilni kongres stranke uporabil za vzvod, s katerim bi si podredil predsednico vlade ali kako drugače dosegel cilj, ki ga pred tem ni uspel.«

Napovedala je še, da se bodo v prihodnjih dneh zgodile za »državo in državljanje« pomembnejši dogodki kot so strankarska trenja. »Prav te so trenutno in v prihodnjih dneh moja največja skrb: kako učinkovito sanirati banke, kako potrditi vzdržen proračun, kako iz mrtve točke spraviti razvojni in investicijski ciklus, kako premakniti Slovenijo v prihodnost ... In prav temu bom s sodelavci v prihodnjih tednih posvečala vso energijo in pozornost.«

»Zaradi vsega tega bi moralo biti vsem jasno: čas za igrice se je nepovratno iztekel!,« zaključi Bratuškova.

Neuradno: Bratuškovo je prepričal vrh stranke

Predsednica vlade Alenka Bratušek ob sredinem obisku dela vladne ekipe v Srbiji ni želela komentirati odločitve Zorana Jankovića, da je podal soglasje h kandidaturi za predsednika Pozitivne Slovenije (PS).

Po neuradnih informacijah je vrh stranke skušal prepričati Bratuškovo, naj najde skupni jezik z Jankovićem, vendar mu Bratuškova ni pripravljena popuščati, temveč se bo raje podala v boj za vodstvo stranke.

Erjavec pripravljen na konec koalicije

Bolj zgovoren je bil prvak Desusa Karl Erjavec, ki je kandidaturo Jankovića ocenil kot slabo novico za Slovenijo in še slabšo za vladajočo koalicijo. Spomnil je, da je ena vlada zaradi poročila protikorupcijske komisije, ki je s svojimi ugotovitvami obremenila tudi Jankovića, že razpadla.

Po njegovem je verjetno, da se bo začel razpad te vlade in koalicije, če bo Janković zmagal na kongresu PS, že isti dan.

Erjavec je še menil, da bi bilo prav, da bi Janković počakal, da se vsi postopki zoper njega iztečejo in da potem začne politično življenje tudi na državni ravni. Kot je še povedal Erjavec, vlada in koalicija nista ogroženi, če Janković ne bo zmagal na kongresu PS ali če si bo premislil. Če bo vlada kljub temu razpadla bi bilo to za Slovenijo slabo, ker so pred njo odgovorne naloge.

Erjavec je še napovedal, da bo v četrtek nastali politični položaj obravnavalo tudi vodstvo Desusa, hkrati pa pričakuje, da bo premierka sklicala srečanje predsednikov koalicijskih strank, na katerem bodo ocenili, kaj pomeni morebitna izvolitev Jankovića na čelo PS.