Bratuškova na delovni pogovor k Barrosu

Pričakovati je predvsem pogovore v zvezi s slovenskim bančnim sistemom.

Objavljeno
26. junij 2013 15.15
reu NOBEL-PEACE/
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Bruselj - Predsednica vlade Alenka Bratušek bo imela ob robu vrha EU, ki bo v četrtek in petek potekal v Bruslju, delovni pogovor s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, so poročanju STA povedali viri pri EU.

Pričakovati je, da bosta govorila predvsem o reševanju problemov v slovenskem bančnem sektorju in o izvajanju drugih priporočil, ki jih je Slovenija 29. maja dobila iz Bruslja.

Evropska komisija je Slovenija takrat dala dve leti več časa (do 2015) za uskladitev javnofinančnega primanjkljaja z maastrichtskim pravilom (največ tri odstotki BDP).

Slovenija je sicer dobila devet priporočil. EK je predlagala okrepitev proračunske strategije pospešitev reforme reguliranih storitev, krajše sodne postopke, privatizacijo, okvir za reševanje zadolženih podjetij, boljšo vzdržnost pokojninskega sistema, doseganje boljšo konkurenčnost z (nižjimi) plačami, neodvisno oceno aktive bank in boljši nadzor bančnega sektorja.

Slovenijo so med drugim opozorili tudi, da je minimalna plača v primerjavi s povprečno plačo med najvišjimi v EU.

Kritično so ocenili državno lastništvo v podjetjih. »Prevladujoč položaj države in pogosto nepravilno upravljanje državnega premoženja ovirata zasebne domače in tuje naložbe ter zmanjšujeta produktivnost in konkurenčnost,« so zapisali.

Sloveniji so predlagali tudi zunanjo oceno bančne aktive. Po navedbah vira pri EU Slovenija ne bo mogla prenesti nobene slabe terjatve v slabo banko, preden neodvisna analiza bančne aktive ne bo izvedena. 

Uroš Čufer je sicer šestega junija napovedal, da »Slovenija pri prenosu terjatev ne bo čakala na Bruselj in bo prvi sveženj terjatev iz NLB vsekakor prenesen v slabo banko že naslednji teden.«