Bratuškova nasprotuje posegu v minimalne plače

Vlada je že zagotovila dodatnih 140 milijonov evrov, da bi ohranila stabilnost financiranja pokojninske blagajne.

Objavljeno
23. september 2013 15.26
suhadolnik premierka
Ti. K., Ni. Č., Delo.si, STA, P. J.
Ti. K., Ni. Č., Delo.si, STA, P. J.

Ljubljana - Pokojninska blagajna je »absolutno stabilna«, je poslancu SDS Marku Pogačniku na začetku septembrske seje parlametna zagotovila premierka Alenka Bratušek in ponovila, da vlada ne načrtuje dodatnih posegov v pokojnine. Premierka je zanikala, da bi predlagani zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH) lahko ogrozil pokojninsko blagajno.

»Tudi Pozitivna Slovenija nasprotuje enostranskemu posegu v minimalne plače. To naj bo jasno,« pa je premierka odgovorila vodji poslanske skupine SD Matjažu Hanu, ali namerava znižati minimalne plače.

Han je v vprašanju opozoril, da so socialni demokrati vedno bili in ostajajo koalicijski partner, ki se je pripravljen pogovarjati o možnih predlogih, a razprave o posegih v minimalne plače niso med njimi: »Še več, na ta način bi javnofinančno situacijo reševali prav tisti, ki so med najbolj prizadetimi.«

Bratuškova je, ko je odgovarjala Hanu, opozorila, da je zniževanje minimalne plače eden od številnih ukrepov o katerih se v medijih piše »kar tako«, torej čeprav pogovorov ali dogovorov o tem v politiki ni.

Minimalne plače je s 597 na 734 evrov bruto povišala vlada Boruta Pahorja (SD) konec leta 2009. Le nekaj mesecev prej se je v Ljubljani zbralo okoli 30.000 protestnikov na sindikalnih demonstracijah, povišanje minimalne plače je bila ena njihovih glavnih zahtev. Leta 2009 je BDP države upadel skoraj za desetino.

Pokojninska blagajna je absolutno stabilna

Poslanec Pogačnik je v svojem vprašanju, ki ga je naslovil na Bratuškovo, ocenil, da je stanje pokojninske blagajne »kritično«. Izrazil je zaskrbljenost zaradi predlaganega zakona o SDH, ki naj bi pokojninski blagajni odtegnil sredstva iz naslova Kapitalske družbe (Kad). Po njegovih besedah stanje še poslabšujeta proračunska politika vlade in stanje v gospodarstvu.

Premierka je zanikala možnost, da bi rešitve, ki jih prinaša predlagani zakon o SDH, kakorkoli načele stabilnost pokojninske blagajne. Po njenih besedah namreč zakon predvideva, da se v primeru pripojitve vse pravice in obveznosti Kada, tudi tiste, ki so povezane s pokojninsko blagajno, prenesejo na SDH.

Ob tem je Bratuškova spomnila, da je njena vlada že zagotovila dodatnih 140 milijonov evrov, da bi ohranila stabilnost financiranja pokojninske blagajne. Po njenih besedah je s tem pokrila finančno luknjo v blagajni, za katero je odgovorna prejšnja vlada. Premierka je tudi opozorila, da je zakon o SDH še vedno v fazi usklajevanja in so še možne spremembe predloga.

Ob začetku septembrske seje DZ so se poslanci na predlog SDS, NSi in SLS z minuto molka poklonili tudi žrtvam vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov in tako obeležili nedavni evropski dan spomina na te žrtve.