Bratuškova ob polletju: Vračata se gospodarska in politična stabilnost

Predsednica vlade: Slovenija ima dovolj denarja, da letos izpolni svoje obveznosti.

Objavljeno
26. september 2013 17.13
jsu/alenka bratusek
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednica vlade Alenka Bratušek je po seji vlade danes v Ljubljani predstavila dosežene rezultate v prvi polovica leta vodenja vlade.

Zadovoljna je s stabilizacijo razmer v državi in koalicijskim dogovorom o spremembah proračuna za prihodnje leto. Kot pravi, ima Slovenija dovolj denarja, da letos izpolni vse svoje obveznosti.

Bratuškova je na novinarski konferenci spomnila, da je bilo stanje pred prevzemom vodenja vlade slabo, nezadovoljstvo ljudi pa ogromno. »V tej polovici leta smo uspeli stabilizirati oz. normalizirati razmere v državi, pogovarjamo se o spremembah, ki jih je treba sprejeti,« je dejala. Zaveda se, da bodo spremembe zelo težko uskladili z vsemi deležniki, se pa trudijo ukrepe sprejemati v dogovoru in konsenzu.

Nanizala je nekaj vidnejših dosežkov dosedanjega dela vlade. Pripravili so program stabilnosti in zanj dobili pozitivno soglasje Evropske komisije, država se je tudi zadolžila. »Čeprav nam je marsikdo govoril, da bo to nemogoče in da bomo že junija brez denarja in nesposobni poravnavati svoje obveznosti. Absolutno imamo dovolj denarja, da v tem letu izpolnimo vse svoje obveznosti,« je dejala.

Vlada je sprejela tudi rebalans letošnjega državnega proračuna, ki po besedah premierke še danes »popolnoma stoji«. »Prihodki kažejo celo nekaj več optimizma, kot smo ga mi napovedali v tem rebalansu. Avgusta je državni proračun, sicer minimalno, izkazoval presežek,« je povedala.

Spomnila je na nedavno podpisano pogodbo med ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SID banko, ki predstavlja podlago za oblikovanje 500 milijonov evrov »težkega« posojilnega sklada, namenjenega mikro, malim in srednje velikim podjetjem. Letos se je okrepil tudi izvoz, medtem ko je brezposelnih nekaj manj kot 116.000 ljudi. Bratuškova se strinja, da je to še vedno preveč, zato pripravljajo ukrepe, ki bi prispevali k ustvarjanju novih delovnih mest.

Zadovoljna je tudi z dogovorom koalicije o predlogu sprememb proračuna za leto 2014, saj so uspeli ohraniti socialno državo. »Seveda je bilo zaradi tega treba zmanjšati sredstva na nekaterih drugih segmentih, a celotna vlada se je strinjala, da je pot, ki smo jo tukaj ubrali, prava,« je dejala.

Dodala je, da je DDV edini davek, ki ga je vlada doslej dvignila, pri čemer ni prizadel izvoznega dela gospodarstva. Zagotovila je, da je v proračunu za prihodnje leto vključeno točno toliko odplačil dolga, kot jih je skladno z amortizacijskimi načrti treba opraviti.

Spomnila je tudi, da vse, kar delamo, delamo zaradi sebe. »Nikakor zaradi zahtev Bruslja, nikakor zaradi zahtev Angele Merkel, kot se lahko večkrat sliši, ampak zaradi sebe. Mi smo tisti, ki moramo prepričati finančne trge, da je Slovenija država, v katero je vredno vlagati, in da je denar v naši državi varen,« je poudarila.

Kot pravi, proračun za prihodnje leto v Slovenijo vrača gospodarsko stabilnost, zaupnica, ki jo bo vezala na njegovo sprejetje, pa politično stabilnost. »Predvsem politična stabilnost je v tem trenutku tudi predpogoj, da se sploh lahko pogovarjamo s finančnimi trgi, da nam bodo še pripravljeni posojati denar,« je še dejala.