Bratuškova po seji vlade: »V PS nismo sprti«

Premierka je pojasnila tudi, zakaj se je zapletlo pri dogovoru o intervencijskem zakonu.

Objavljeno
26. september 2013 15.08
suhadolnik premierka
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Premierka Alenka Bratušek je po seji vlade, na kateri so z dnevnega reda umaknili intervencijski zakon v zdravstvu, izrazila prepričanje, da bo besedilo zakona usklajeno do torka, vlada pa bi ga lahko obravnavala prihodnji četrtek. Kot pravi, je treba najti rešitev za preverjanje, ali si samostojni podjetniki upravičeno izplačujejo minimalno plačo.

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki mu nasprotuje koalicijska DL, so z dnevnega reda današnje seje po besedah Bratuškove umaknili na predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Kot je napovedala, se bodo v ponedeljek oziroma torek še enkrat sestali predsedniki koalicijskih strank in tistih ljudi iz strank, ki se ukvarjajo z zdravstvom, ter se dogovorili o zakonu. »Je pa daleč od tega, da so stvari tako zelo odprte, kot sem lahko včeraj brala oziroma poslušala v medijih,« je dejala premierka.

Bratuškova prepričana, da bo besedilo zakona do torka usklajeno

Kot je pojasnila, se je zapletlo pri višini prispevne stopnje za samostojne podjetnike, ki naj bi se po predlogu zvišala s 105 na 133 evrov za tiste, ki si izplačujejo minimalno plačo. Tako sedaj iščejo rešitev, kako preveriti, ali si ti samostojni podjetniki res upravičeno izplačujejo minimalno plačo, saj poleg plače lahko uporabljajo tudi druga sredstva, ki jih dobijo na račun, zaradi česar lahko prihaja do velikih izkoriščanj. »In to je vse, ni tako velikih razhajanj,« je poudarila Bratuškova, ki je prepričana, da bo besedilo zakona do torka usklajeno.

Ob tem je dejala tudi, da ne ve, da bi Gantar obstoj v vladi pogojeval s sprejemom intervencijskega zakona. Prav tako je pojasnila, da intervencijskega zakon pomeni šele začetek sprememb v zdravstvu, saj pripravljajo prenovo zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ter zakona o zdravstveni dejavnosti.

Da bodo predsedniki koalicijskih strank do prihodnjega četrtka glede omenjenega zakona skušali najti kompromis, je že pred sejo vlade v izjavi za medije pojasnil minister Gantar. Ob tem pa je poudaril, da je prihodnji četrtek skrajni rok, saj je zakon neizogiben.

Pojasnila je tudi da v PS nikakor niso sprti, kot to želijo prikazati mediji, politična stabilnost v državi pa bo zagotovljena tudi po volilnem kongresu stranke. Kot je še pojasnila, se sicer z Zoranom Jankovićem velikokrat pogovarjata.

V PS je za predsednika evidentiranih 12 kandidatov

Za predsednika PS je evidentiranih 12 kandidatov, med njimi sta tako Bratuškova, ki je soglasje že dala, kot tudi Janković, ki pa ostaja neznanka in bo svojo odločitev še sporočil. Drugih imen v stranki za zdaj še ne razkrivajo.

Evidentirani kandidati imajo do 2. oktobra čas za podajo soglasij, nato bo izvršni odbor PS določil listo kandidatov in z njo seznanil javnost.

Bratuškova je sicer v nedavnem pogovoru na TV Slovenija pri vprašanju, ali računa na prepričljivo zmago na kongresu 19. oktobra, izrazila prepričanje, da bo na kongresu dobila podporo glede na to, da so se »pred šestimi meseci skupaj s kolegi poslanci in svetom PS odločili za to pot«.

Ob napovedi minuli teden, da se bo potegovala za predsedniško mesto v stranki, pa je premierka med drugim dejala, da verjame, da bo PS »ostala stranka, ki bo imela predsednico vlade, ki bo imela župana glavnega mesta in največjo poslansko skupino«.

Janković je sicer na zadnjem kongresu PS januarja letos po očitkih protikorupcijske komisije zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je za začasno vodenje PS pooblastil Bratuškovo. Nato se je marca, z izvolitvijo aktualne vlade, Janković z vrha stranke tudi dokončno umaknil, a obenem ni dokončno ovrgel možnosti, da bi se še kdaj vrnil.