Bratuškova pod lupo protikorupcijske komisije

Urad predsednice vlade: Za vse kandidate je bilo ugotovljeno, da ustrezajo pogojem za imenovanje na komisarsko funkcijo.

Objavljeno
05. avgust 2014 10.33
Posodobljeno
05. avgust 2014 14.10
karba plaz
Mi. K., kronika, Pi. K., Delo.si
Mi. K., kronika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Protikorupcijska komisija je za portal MMC potrdila, da je na lastno pobudo sprožila postopek glede sprejemanja predloga o kandidatih za evropske komisarje, potem ko je premierka Alenka Bratušek predlagala samo sebe za kandidatko za slovensko evropsko komisarko. »Dokler obravnava konkretne zadeve ni zaključena, vam dodatnih informacij ne moremo posredovati,« so po poročanju MMC zapisali v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

V kabinetu predsednice vlade v odhajanju Alenke Bratušek so prepričani, da se premierka s svojo kandidaturo za evropsko komisarko ni postavila v nasprotje interesov in ni kršila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. »Komisarsko mesto je namreč politična funkcija in ne gre za zasebni interes,« so se odzvali na uvedbo preiskave KPK.

V kabinetu Bratuškove so za STA potrdili, da so bili v ponedeljek seznanjeni z uvedbo postopka KPK v zvezi z imenovanjem kandidatov za člana evropske komisije. Pojasnjujejo, da je imenovanje kandidatov sledilo ustaljeni praksi in je bilo izpeljano ustrezno in korektno. Prepričani so, da ni šlo za kršitev protikorupcijske zakonodaje.

»Za vse kandidate je bilo tudi ugotovljeno, da ustrezajo pogojem za imenovanje na komisarsko funkcijo,« navajajo v kabinetu.

Na komisiji so začeli postopek ugotavljanja domnevne kršitve 37. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki navaja, da mora biti uradna oseba pozorna na vsako dejansko ali mogoče nasprotje interesov in da mora storiti vse, da se mu izogne. Uradna oseba svoje funkcije ali službe namreč ne sme uporabiti, da bi sebi ali komu drugemu uresničila kakšen nedovoljen zasebni interes.

Čeprav KPK o morebitnem obstoju nasprotja interesa še ni odločil, pa po mnenju predstavnikov Društva integriteta »okoliščine primera ponovno opozarjajo, kako visoki javni funkcionarji podcenjujejo predpisane standarde integritete«. »Ne glede na odločitev KPK je v danem primeru z vidika integritete sporno že to, da javnost nima ne konkretnih informacij in ne korektnih obrazložitev vlade, kdo in po katerem postopku je sploh predlagal premierko Alenko Bratušek in preostale kandidate, kdo vse je o tem odločal in kakšen vpliv je sama premierka imela na končno odločitev,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Šele na podlagi teh podatkov bi lahko javnost po njihovem mnenju korektno presojala, ali je bil postopek v celoti zakonit in etičen, menijo v omenjenem društvu. 

Vlada, ki opravlja tekoče posle, se je sicer prejšnji teden seznanila s predlogom premierke v odhodu Alenke Bratušek, da v Bruselj pošlje seznam kandidatov za evropskega komisarja, na katerem so predsednik stranke Desus Karl Erjavec, evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon ter Alenka Bratušek.

Njen predlog je takoj naletel na ostro nasprotovanje notranjega ministra v odhodu Gregorja Viranta, ki je zaradi spornega predloga vladno sejo predčasno zapustil. »Zanimivo je, da je ta vlada rekla, da v času opravljanja tekočih poslov ne bo nič kadrovala. Zdaj pa na koncu kadrujejo na tak sramoten način,« je ob odhodu dejal Virant. Karla Erjavca na seji vlade sploh ni bilo.

Slovenska tiskovna agencija je sicer prejšnjo sredo, sklicujoč se na neimenovane diplomatske vire v Bruslju, navedla, da si prihodnji predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker kot komisarsko kandidatko iz Slovenije želi prav Alenko Bratušek.