Bratuškova: Podatki iz dokumentov o nabavi ograje šokantni

Najbolj šokantno se ji zdi, da so prirejali podatke iz ponudb, da so lahko izbrali podjetje, »ki so si ga želeli«.

Objavljeno
11. maj 2017 17.20
mdr/Ograja na meji
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Zaprta seja komisije za nadzor javnih financ glede nabave ograje na južni meji je po besedah predsednice Zavezništva Alenke Bratušek prinesla šokantna razkritja. Iz dokumentov, ki so jih dobili člani komisije, je namreč razvidno, da so bili ti prirejeni ter da za največji del posla ni bil izbran najcenejši ponudnik, je poudarila Bratuškova.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je namreč v sredo na zahtevo poslanske skupine nepovezanih poslancev znova razpravljala o nabavi ograje na južni meji. Del seje je bil za javnost zaprt, saj so poslanci razpravljal o dokumentih, na katere je zavod za blagovne rezerve dal oznako tajnosti.

Ti dokumenti pa kažejo, da so prirejeni in da za največji del posla ni bil izbran najcenejši ponudnik, je na današnji novinarski konferenci poudarila Bratuškova. Med drugim so razkrili, da v dokumentaciji manjka en ponudnik. Še bolj zanimivo pa je po besedah Bratuškove to, da so po zaključku postopka javnega naročila v zavodu za blagovne rezerve od tega ponudnika želeli dobiti ponudbo in jo tudi dobili. Ponudbe, ki so jo sicer zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnili, pa v dokumentaciji ni, je še opozorila.

Bratuškova se tako sprašuje, kako je mogoče po zaključku naročila še kar naprej zbirati ponudbe, nenavadno pa je tudi, da te ponudbe v dokumentaciji ni. Opozorila je tudi, da je bil sklep o začetku postopka podpisan 25. februarja, vse ponudbe pa so bile oddane pred tem datumom.

Najbolj šokantno pa se ji zdi, da so prirejali podatke iz ponudb, da so lahko izbrali podjetje, »ki so si ga želeli«, torej podjetje Minis. Bratuškova na novinarski konferenci podatkov z oznako interno ni mogla pokazati, je pa s hipotetičnimi številkami prikazala, kako se razlikujejo podatki iz ponudb oziroma pogajanj s podatki iz poročila o pregledu ponudb.

Po besedah poslanke je več kot očitno, da je šlo za prirejanje dokumentov. Postopek nabave ograje preučuje tudi okrožno državno tožilstvo, ki po mnenju Bratuškove ne bo imelo težkega dela. Ugotovitve o ponarejanju dokumentov bo sicer tožilstvu tudi sama predala.

Od predsednika vlade Mira Cerarja in vladne koalicije pa pričakuje ukrepanje. Poleg zavoda za blagovne rezerve in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je po njenem mnenju namreč odgovoren tudi Cerar, ki ju ščiti.

Zakrajšek Bratuškovi očita manipulacijo

Direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek zavrača očitke o prirejanju dokumentov o nabavi ograje na južni meji. Vztraja, da so izbrali najbolj ugodnega ponudnika, predsednici Zavezništva Alenki Bratušek pa očita, da z dokumenti manipulira.

Kot je Zakrajšek dejal za STA, bodo do konca vztrajali, da so izbrali najugodnejšega ponudnika z najnižjo ceno in najhitrejšim rokom dobave. Iz dokumentov, ki so jih dobili člani parlamentarne komisije za nadzor javnih finance, je to po njegovih besedah razvidno.

Bratuškova tako pri svojih obtožbah o ponarejanju dokumentov manipulira, saj vse obtožbe gradi na napaki, ki se je zgodila v enem od zapisnikov, je dejal Zakrajšek.