Bratuškova ponovno aktivna v svoji poslanski skupini

Bivša premierka je v času kandidature za evropsko komisarko in priprav na zaslišanje koristila dopust.

Objavljeno
13. oktober 2014 15.27
Na sliki Alenka Bratušek. Redna seja državnega zbora v Ljubljani, 19. maja 2014
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Predsednica Zaaba Alenka Bratušek, ki je po neuspešnem zaslišanju pred pristojnimi odbori v evropskem parlamentu odstopila od kandidature za evropsko komisarko, se po daljši odsotnosti vrača v poslansko skupino, so za STA pojasnili v Zaabu. Bratuškova ostaja poslanka, pričakujejo jo na torkovi seji poslanske skupine in na sredini izredni seji.

V stranki Zaab so pojasnili, da je Bratuškova v času kandidature za evropsko komisarko in pripravah na zaslišanje koristila dopust.

Še preden je bila zaslišana pred pristojnimi odbori v evropskem parlamentu, so v Zavezništvu Alenke Bratušek (Zaab) načrtovali kongres, razmišljali o spremembi imena stranke in nasledniku Bratuškove. V primeru njenega imenovanja za podpredsednico evropske komisije je bilo namreč v skladu z etičnim kodeksom evropskih komisarjev pričakovati njen odstop z vodstvene funkcije v stranki.

A tudi dejstvo, da Bratuškova ni postala evropska komisarka in ji potemtakem ni treba odstopiti, Zaab neuradno ne odvrača od razmišljanj o spremembah.

Gre namreč za mlado stranko, ustanovljeno tik pred predčasnimi državnozborskimi volitvami, ki je nastala iz največje vladne stranke v prejšnjem mandatu. Zaab je prestopila parlamentarni prag in ima štiri poslance, pri pogajanjih za vstop v koalicijo pa ni bila uspešna. Tako se zdaj sooča z opozicijsko vlogo in navsezadnje s predsednico, ki je še do pre kratkim vodila slovensko vlado, zdaj pa je za njo neuspešna kandidatura za podpredsednico evropske komisije.

Bratuškovo bremeni tudi poročilo protikorupcijske komisije

Bratuškovo bremeni tudi poročilo protikorupcijske komisije, ki je ugotovila nasprotje interesov pri Bratuškovi, s tem ko se na seji vlade ni izločila iz glasovanja o seznamu kandidatov za evropske komisarje, na katerem je bila tudi sama. V nekaterih strankah so se zato že vprašali, kako bodo te ugotovitve vplivale na poslanski mandat Bratuškove, saj da je sama večkrat dejala »da ve, kaj ji je storiti«, če se izkaže, da je ravnala narobe.

Tako naj bi jih bilo neuradno tudi v Zaabu vse več prepričanih, da je prišel čas za dogovor o spremembah in nadaljnjem delovanju stranke.

Uradno pa so v stranki danes pojasnili, da organi stranke delujejo nemoteno in glede morebitnega sklica novega kongresa − ustanovnega so imeli konec maja − še niso razpravljali.