Bratuškova predala posle Cerarju

Nekdanja premierka: Z mojih ramen pada velika odgovornost do države in državljanov.

Objavljeno
18. september 2014 23.47
jsu/volitve cerar
Ni. Č., Delo.si, STA, Mo. H., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, STA, Mo. H., notranja politika

Ljubljana - Novi predsednik vlade Miro Cerar je prevzel posle od svoje predhodnice Alenke Bratušek.

Bratuškova je Cerarju zaželela vso srečo in izpostavila, da se Sloveniji ni treba bati prihodnosti, če bo njegova vlada nadaljevala po poti, ki jo je začrtala že njena vlada. Izpostavila je, da danes z njenih ramen pada velika odgovornost do države in državljanov, v letu in pol pa da se je trudila delati po najboljših močeh za državo in državljane.

Cerarju, kot je dodala, pa državo v upravljanje predaja v bistveno boljšem položaju, kot jo je v upravljanje prevzela sama, kar pa »nikakor ne pomeni, da bo njegovo delo kaj lažje in da bo njegova odgovornost kaj manjša«.

Pred letom in pol so bile namreč razmere v Sloveniji zelo drugačne, je dejala Bratuškova: »Ljudje na ulicah so protestirali proti arogantni in brezčutni oblasti, bili smo v recesiji, beležili smo padec gospodarske aktivnosti, brezposelnost se je povečevala praktično iz dneva v dan, nihče nam ni bil pripravljen posoditi denarja oz. je bil strošek izposoje gromozanski.«

Ob tem je poudarila, da jih takrat ni bilo veliko, ki so verjeli, da bo Slovenija svoje težave uspela rešiti sama. »Sama sem verjela, da bomo uspeli in tudi smo uspeli. Nismo potrebovali pomoči, potrebovali smo samo nekaj časa. V letu in pol nismo uspeli narediti vsega, uspeli smo pa Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot,« je pojasnila.

Po njenih besedah namreč beležimo gospodarsko rast, brezposelnost se znižuje, zadolžujemo se lahko po »zgodovinsko nizkih obrestnih merah«, naši otroci imajo še vedno brezplačno šolo, upokojenci pa še vedno dobivajo pokojnine.

Sanacija bančnega sistema, ki jo je opravila vlada Bratuškove, ni bila poceni, a je bila nujno potrebna, da so lahko gospodarstvo postavili nazaj na noge, je dejala donedavna premierka.

Veliko stvari je bilo narejenih dobro, veliko pa jih bo še treba narediti, je pristavila in novi vladi zaželela, da bi svoje delo opravljala dobro, v korist vseh državljanov. Izrazila je tudi upanje, da je Cerarju uspelo sestaviti dobro ekipo, ki bo delovala štiri leta. Poudarila je še, da je ponosna, da je bila prva predsednica slovenske vlade in na vse, kar so naredili v letu in pol, ter se zahvalila svoji ekipi in sodelavcem.

Cerar se je Bratuškovi zahvalil za korektno primopredajo in za spodbudne besede. Dejal je, da tudi njegovo vlado čaka težka naloga. Res smo soočeni že z nekaterimi ugodnimi ekonomskimi pokazatelji, vendar smo še vedno v krizi, je opozoril. »Imamo proračunski in strukturni primanjkljaj in visok javni dolg, pred nami so izzivi na področju zdravstva, sociale in drugod,« je navedel.

Po njegovih besedah si želijo ohraniti vse pridobitve, ki so jih vse dosedanje vlade pripeljale do sedanje točke. »Torej, nadaljevali bomo tam, kjer so se zadeve ustavile, povzeli dobre prakse, dogradili sistem in delovanje vlade tam, kjer je to nujno potrebno za izhod iz krize,« je zagotovil.

Ponovil je, da bo vlada že nocoj opravila nekatera najbolj ključna imenovanja, potem pa že resno pristopila k delu. Ukvarjala se bo predvsem s seznanitvijo stanja po nedavnih poplavah in plazovih, na prihodnjih sejah pa bodo naloge mnogo bolj posvečene javnim financam. Čaka jih, kot pravi, odločitev o tem, ali bo potreben rebalans proračuna, takojšnje delo na pripravi osnutka proračuna za leto 2015, so pa tudi izzivi na drugih področjih, "kjer ni časa in je treba takoj stopiti v akcijo".

Ministrska ekipa, ki jo je DZ potrdil danes, se pravkar sestaja na svoji prvi seji.