Bratuškova si z zaupnico krepi politično moč

Koalicijska razmerja: Premierka po podporo v trenutku stabilnosti. Edina neznanka v proračunski enačbi je kongres PS.

Objavljeno
24. september 2013 21.20
Anže Božič, Z. P., notranja politika
Anže Božič, Z. P., notranja politika

Ljubljana – Premierka Alenka Bratušek (PS) je z napovedjo, da bo zaupnico vezala na glasovanje o proračunu, pohitela s koalicijsko zavezo, da bo v roku enega leta v DZ preverila vladno podporo. Odločitev koalicijskih partnerjev ni presenetila, podpora šefinji vlade za zdaj ni vprašljiva.

»Odločitev je politično nepotrebna, tehnično pa gre za izpolnitev zaveze iz koalicijskega dogovora. Morda premierki uspe ustaviti trend upadanja podpore vladi in prepriča javnost, da ni le zamenjava Janeza Janše, temveč vodja svoje ekipe, ki ima program in ga tudi izvaja,« se je na odločitev Bratuškove odzval predsednik SD Igor Lukšič.

Tudi prvak Desusa Karl Erjavec poudarja pomen politične stabilnosti kot pomembnega sporočila za mednarodne finančne trge. Hkrati pa meni, da si lahko voditeljica PS s tem tudi okrepi položaj v največji vladni stranki, ki jo sredi oktobra čaka volilni kongres.

Ker so glavne proračunske postavke in predvideni varčevalni rezi med strankami usklajeni, je znotrajstrankarsko dogajanje v PS očitno tudi edina možna točka presenečenja pri glasovanju o zaupnici. »Zelo dobro je, da si premierka utrdi položaj v koaliciji. Seveda pa si ga mora utrditi tudi v svoji stranki. Kaj se zgodi, če Zoran Janković postane šef PS, je znano. Vendar sem sam prepričan o optimističnem scenariju, da bo Alenka Bratušek postala predsednica stranke in s tem še naprej vodila sedanjo vlado,« je potrdil predsednik DL Gregor Virant. Če bi tekmo za predsedniški stolček največje vladne stranke vendarle dobil ljubljanski župan, bi Virantovi novembra vseeno podprli proračun, češ da se lahko le tako izognemo evropski trojki, sledil pa bi padec vlade.

Betoniranje kompromisa

Presenečenja pri glasovanju v državnem zboru ne pričakuje niti poslanka PS Maša Kociper, ki je izpostavila še en vidik premierkine odločitve. »Vezava zaupnice je smiselna, tudi ker se je najprej zdelo, da bo težko dobiti večino za proračun. Vsaka stranka je pač imela svoje pomisleke in interese, kakor je značilno za vse koalicijske vlade,« je dejala poslanka.

Bratuškova bo tako z zaupnico poskušala preprečiti tudi morebitno vlaganje koalicijsko neusklajenih amandmajev pri obravnavi proračuna v parlamentu. Ne glede na načelen dogovor prvakov strank pa je šef Desusa in zunanji minister Karl Erjavec po zasedanju generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku za naš časopis opozoril: »Pokojnine in dodatek za upokojence smo obranili. Če bi tukaj prišlo do spremembe, potem Desus ne bi podprl zaupnice, ker bi to pomenilo, da smo bili prevarani.«

Ohranitveni nagon koalicije

Predstavniki opozicije v odzivih niso pozabili poudariti, da se je predsednica vlade za zaupnico odločila v relativno mirnem političnem obdobju in ne denimo spomladi, ko bi bila večina zaradi pričakovanih novih rezov v javno porabo, začetka razčiščevanja slabih bančnih terjatev in načrtovane privatizacije verjetno precej bolj vprašljiva.

»Do pomladi se bo v Sloveniji še marsikaj zgodilo. Takrat bo moral biti besednjak premierke precej drugačen kot danes. Zato mislim, da bi morala Bratuškova že danes govoriti realni jezik ali pa zaupnico pred poslance postaviti tedaj, ko se bo spopadla z realnimi problemi,« je bil kritičen predsednik SLS Franc Bogovič. Napovedal je, da njegova stranka zaupnice zagotovo ne bo podprla, a ima koalicija po njegovem »dovolj samoohranitvenega nagona, da bo premierka ostala premierka«.

Predsednik sveta SDS France Cukjati je prepričan, da bo predsednica vlade Alenka Bratušek ob glasovanju o zaupnici v državnem zboru dobila podporo, če bo uskladila proračun s koalicijskimi partnerji. »Proračuna se seveda ne sme zavrniti, ker je potem zgodbe konec. Če bo zaupnica izglasovana, bo razrešena obljube, ki jo je dala ob nastopu premierske funkcije, da bo čez leto dni prišla v parlament po zaupnico. S tem pričakujemo, da bodo na oblasti do konca mandata,« je komentiral visoki predstavnik največje opozicijske stranke.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je napoved zaupnice označila za »vnaprej dobljeno bitko, ki ni smiselna«. Če je namreč proračun koalicijsko usklajen, po njenem namreč nima smisla glasovati še o zaupnici, pač pa le, ko so vezi v koaliciji razrahljane.