Bratuškova: Ukrepi zoper sivo ekonomijo dobro sprejeti

Država začela učinkovito preganjati sivo ekonomijo in delo na črno.

Objavljeno
06. september 2013 15.33
Seja ekonomsko socialnega sveta
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Socialni partnerji so danes podprli namero vlade, da začne država učinkovito preganjati sivo ekonomijo in delo na črno. Vlada je nekatere ukrepe že pripravila, celotni program za boj proti sivi ekonomiji pa naj bi sprejela v četrtek.

Novo prioriteto v ekonomski politiki države je s svojo udeležbo na ekonomsko-socialnem svetu simbolično podprla tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je skupaj s ministrskimi kolegi Dejanom Židanom, Urošem Čuferjem in Anjo Kopač Mrak sindikatom in delodajalcem predstavila nov paket ukrepov za boj proti sivi ekonomiji. Ti med drugim prinašajo večja pooblastila inšpektorjev, o čemer smo že poročali, uvedbo odškodnin, ki jih bodo morali plačati črnograditelji, ter obdavčitev davčnega razkoraka. Osebno dopolnilno delo, kar sicer še ni usklajeno, pa naj bi po novem opravljali po vavčerskem sistemu. Zaostreni bodo tudi pogoji za ustanavljanje agencij za posredovanje dela.

Sindikati so spet slabe volje

Nabor ukrepov, ki ga koordinira ministrstvo za kmetijstvo, se bo po besedah Bratuškove, ki je »vesela enotne podpore«, še spreminjal in dopolnjeval. Izvedene ukrepe bodo iz njega brisali, vanj pa bodo dodajali nove. Sprememb pri davčnih blagajnah, ki jih zahtevajo sindikati in kar je tudi včeraj med njimi povzročalo nemalo slabe volje, za zdaj ne bo.

Premierka je napovedala, da bo vlada ukrepe obravnavala z vso resnostjo in to stališče podprla tudi medijsko. »Tako da se bodo ljudje zavedali, da je treba plačevati davke.« Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan meni, da je treba sivo ekonomijo preganjati predvsem v kriznih časih. »Tisti, ki ne delajo v sladu z zakonodajo in ne plačujejo davkov, obremenijo tiste, ki delajo pošteno in so zato čezmerno obremenjeni, prihodkov v blagajne pa kljub temu ni dovolj.«

Po ocenah državnega statističnega urada znaša obseg sive ekonomije skoraj štiri milijarde evrov na leto, po ocenah OECD pa je sive ekonomije pri nas še enkrat več. »Slovenija ima podoben cilj kot nekatere druge evropske države: sivo ekonomijo zmanjšati vsaj za polovico,« upa Židan.

Ministrica v boj kliče državljane

Minister za finance Uroš Čufer pravi, da je država 1. julija že uvedla davčne blagajne, ob julijskem vstopu Hrvaške v Evropsko unijo pa je carinska uprava zaradi dodatnih zmogljivosti poostrila nadzor na terenu. O davčnem izkupičku minister Čufer še ni hotel špekulirati. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak opozarja, da se vlada proti sivi ekonomiji ne more boriti sama, ampak se morajo v boj vključiti vsi. »Nujno je zavedanje vsakogar, da je plačevanje davkov in prispevkov stvar ohranjanja socialne države.«