Bratuškova v Bruslju: »Smo stabilna in močna država«

Barroso je izrazil prepričanje da bo Slovenija kos kriznim izzivom, informacij o prošnji za pomoč pa nimajo.

Objavljeno
09. april 2013 18.55
BELGIUM-EU-SLOVENIA-BARROSO-BRATUSEK
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj - Predsednik evropske komisije José Manuel Barroso je po srečanju s slovensko premierko izrazil prepričanje, da bo Slovenija kos kriznim izzivom, informacij o prošnji za pomoč pa nimajo.

Od sogovornice je dobil zagotovila, da bo Ljubljana naredila vse, da se izogne prošnji za finančno pomoč.

Pozdravil je reformne načrte vlade in prizadevanja za sanacijo bančnega sistema. Poudaril je doseganje političnega konsenza. Slovenije ni hotel primerjati s Ciprom, češ da je položaj povsem drugačen. Slovenski bančni sektor da je majhen, tudi gospodarski model ni primerljiv s ciprskim.

Bratuškova je pojasnila, da je položaj slovenskega bančnega sistema težava številka ena. Napovedala je, da bodo prve slabe terjatve končale v slabi banki že junija. »Noč in dan se ukvarjamo z njo,« je povedala. Posebej se je obregnila ob špekulante in jih pozvala, naj svoje ocene o Sloveniji utemeljujejo s številkami in dejstvi.

»Smo stabilna in močna država, Marsikje močnejša kot druge,« je pojasnila pred dvema ducatoma časnikarjev. Sklicevala se je na na analizo nekdanjega glavnega ekonomista Deutsche Bank Thomasa Mayerja, po kateri je Slovenija med tremi najmanj ogroženimi. »Nismo davčna oaza, smo izvozno usmerjeno gospodarstvo,« je zatrdila v Bruslju.

Njeni spodbudni argumenti so bili: pozitivna plačilna bilanca, razmeroma nizka zadolženost, brezposelnost, ki je nižja od evropskega povprečja. Tudi bančni sektor je majhen. »V Sloveniji obsega 134 odstotkov BDP, na Cipru pa osemsto. Razlika je očitna,« je ocenila slovenska premierka.

Slovenija naj bi svež kapital za zagon gospodarstva dobila s privatizacijo, prvi postopek se bo začel pred poletjem. Urejanje javnih financ naj bi potekalo na tak način, da ne bi bila onemogočena gospodarska rast.

Glede fiskalnega pravila pa je Bratuškova povedala, da Slovenija ne more uravnotežiti proračuna do leta 2015, javne finance pa da lahko uredimo z njim ali brez njega.

Slovenska premierka se bo danes sestala še s predsednikom evropskega sveta Hermanom van Rompuyem, in predsednikom evropskega parlamenta Martinom Schulzem.

Prenos v živo iz Bruslja: