Bratuškova v Srbiji najprej obiskala Slovence

Predsednica vlade se bo srečala še s Dačićem, Nikolićem in Stefanovićem. Spremljajo jo štirje ministri.

Objavljeno
01. oktober 2013 23.32
Sestanek premierke Alenke Bratovšek s koalicijo. V Ljubljani 6.5.2013
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Beograd - Predsednica vlade Alenka Bratušek je danes začela dvodnevni uradni obisk v Srbiji. Prvi dan je imela na programu srečanje s predstavniki slovenskih društev v Srbiji, glavni del obiska pa sledi v sredo, ko se bo srečala s srbskim premierom Ivico Dačićem. Potekala bo tudi prva skupna seja slovenske in srbske vlade.

Premierka Bratuškova se je s predstavniki društev Slovencev v Srbiji srečala na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu in v kratkem nagovoru poudarila, da si bo slovenska vlada še naprej prizadevala za čim boljše pogoje za delovanje slovenskih društev. »Slovenci, ki ste si v Srbiji našli novo domovino, delo, prijatelje, si ustvarili družine, ste za nas dragocena in nepogrešljiva vez med našima državama,« je dejala, kot so sporočili iz njenega kabineta.

Predsednica vlade se bo v sredo v nadaljevanju obiska srečala z gostiteljem, srbskim premierom Dačićem, nato pa bo potekala prva skupna seja vlad obeh držav. Srečala se bo tudi s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem in predsednikom narodne skupščine Nebojšo Stefanovićem. Ob zaključku bo obiskala še podjetje Gorenje Tiki v Stari Pazovi.

Predsednico vlade v Srbiji spremlja več članov ministrskega zbora - zunanji minister Karl Erjavec, minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, minister za infrastrukturo in prostor Samo Omrzel ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik.

Ob obisku bodo podpisani tudi številni dvostranski dogovori, med drugim sporazum o izmenjavi tajnih podatkov, memorandum na področju energetike, memorandum o skupnem nastopu na tretjih trgih in pismo o nameri glede primopredaje rezidence bivše SFRJ v Rimu Sloveniji.

Bratuškova in Dačić se bosta v sredo udeležila tudi srbsko-slovenske poslovne konference, ki bo potekala ob robu obiska. Gospodarsko sodelovanje med državama je dobro, vrednost blagovne menjave je lani presegla milijardo evrov. Vrednost slovenskih investicij v Srbiji je konec leta 2012 znašala 1,331 milijarde evrov, v Srbiji pa je registriranih prek 1300 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo približno 35.000 ljudi.