Bruseljski dan D za Bratuškovo

Pred zaslišanjem: Polena pod noge bolj po politični kot po strokovni logiki

Objavljeno
04. oktober 2014 22.44
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – Evropski parlamentarci so v minulih dneh opravili zaslišanja treh četrtin načrtovanih članov evropske komisije pod vodstvom Jean-Claudea Junckerja, toda razplet velike kadrovske bitke na bruseljskem parketu ostaja povsem negotov.

Na vročem stolu pred parlamentarci je bilo že dvajset komisarskih kandidatov in ena od sedmih kandidatk za podpredsednike komisije, Bolgarka Kristalina Georgieva. Jutri in pojutrišnjem bodo pristojni odbori zaslišali še šest drugih predlaganih podpredsednikov. Poleg tega bodo morali sprejeti odločitev, kaj bodo naredili s petimi zaslišanimi kandidati, ki še niso dobili pozitivnega mnenja. Vsi z izjemo Čehinje Věre Jourove (pravosodje), ki ni imela najbolj prepričljivega nastopa, so že pred zaslišanjem veljali za ranljive kandidate, primerne za »odstrel«.

Načrtovani finančni komisar, Britanec Jonathan Hill, je kočljiv, ker je imel preveč tesne zveze z londonskim Cityjem. Nekdanjemu francoskemu finančnemu ministru, socialistu Pierru Moscoviciju, ki naj bi prevzel resor za nadzor proračunov, so v desnosredinski EPP in liberalnem taboru očitali neuspešno skrb za državno blagajno v Parizu. Madžar Tibor Navracsics (kultura) je kot sodelavec premiera Viktorja Orbána že tako pod posebnim drobnogledom. Španski kandidat za energetsko-podnebnega komisarja Miguel Arias Cañete se otepa očitkov povezave z naftno industrijo.

Med maratonskimi zaslišanji, na katerih poslanci v treh urah postavijo 45 vprašanj, so se kritike osredotočile na njihove šibke točke. A na odločitev o »nezaupnici« so bolj vplivale politične igrice kot argumenti. Čeprav je, denimo, Moscovici odgovarjal prepričljivo, so imeli v EPP poseben interes za blokado, saj so se z njo maščevali socialistom, ki so ustavili Cañeta iz EPP. Ker Čehinja Jourova prihaja iz liberalnega tabora, Hill pa je torijec, so med tako imenovanimi talci zaslišanj pripadniki vseh vodilnih političnih skupin.

Tako se bo prava trgovina začela šele po zaslišanjih podpredsednikov. Teorij in napovedi razpleta, ki krožijo po parlamentarnih hodnikih, se skorajda ne da prešteti. Po eni od njih naj bi parlamentarci dosegli zamenjavo vsaj enega kandidata, s čimer bi pokazali, da niso le debatni krožek, temveč pravi akterji. Po drugi razlagi naj bi Juncker skupaj z voditelji treh političnih skupin, ki sestavljajo veliko koalicijo (EPP, socialisti, liberalci) po zaslišanjih sklenil kupčijo, po kateri bi v zameno za nekaj popuščanja pri vsebinskih vprašanjih vsi njegovi kandidati preživeli.

Bratuškova med kritičnimi

Bratuškova, ki se bo v parlamentu zagovarjala jutri popoldne, je ena od najbolj pogosto omenjenih kritičnih kandidatk. Argumenti proti Bratuškovi, ki krožijo po Bruslju, so enaki, kot so se pojavljali med slovenskimi notranjepolitičnimi razpravami. Na njih naj bi odgovorila že v uvodnem, četrturnem nastopu. Prevladujoča ocena je, da bo Bratuškovi uspelo priti skozi parlamentarno sito, če na zahtevnem zaslišanju, na katerem bo morala pokazati razmeroma dobro poznavanje energetskega področja, ne bo »zamrznila«. Toda pred dnevom D položaj ostaja nepredvidljiv.

Pred zaslišanji se je Bratuškova srečala s predstavniki političnih skupin v evropskem parlamentu. Menda so bili vsaj zeleni zadovoljni z njenim nastopom. Najbolj pogosto se kot kritiki Bratuškove omenjajo socialisti, ki opozarjajo na okoliščine njene kandidature. Poljak Jerzy Buzek iz EPP, ki vodi odbor za energetiko, je opozoril, da položaj poznajo, a po drugi strani je ocenil, da bi morali zaupati tako izbiri Junckerja kot tudi uradni odločitvi slovenske oblasti. Kandidati so na dosedanjih zaslišanjih odgovarjali tako v angleščini kot v maternem jeziku.