Bučan Trobčevo bo začasno zamenjal minister za Slovence v zamejstvu

Borut Pahor je začasno pooblastil Boštjana Žekša. SVLR bo do konca mandata vodil predstojnik in ne minister.

Objavljeno
21. april 2011 16.26
Posodobljeno
21. april 2011 16.51
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Predsednik vlade Borut Pahor bo za opravljanje nalog na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko začasno pooblastil ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjana Žekša. Kot je Pahor pojasnil po seji vlade, bo Žekš delo opravljal do imenovanja predstojnika te službe, novega ministra pa ne namerava imenovati.

Do konca mandata te vlade bo omenjeno službo vlade torej vodil predstojnik in ne minister. Pahor je odločitev sporočil po seji vlade, prav danes pa se bodo poslanci seznanili z odstopom ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan.

Trobec Bučanova je namero o odstopu sporočila v ponedeljek, ker se ji zdi, da pri svojem delu ne uživa podpore in ker ima »dovolj neresnic in polresnic« na račun svojega dela.

S seznanitvijo poslancev bo ministrici, katere odstop je bil med povodi za odločitev Desus za odhod iz vladne koalicije, mandat tudi uradno prenehal. Trobec Bučanova je sicer vodenje SVLR prevzela 11. januarja letos.

Vlada je sicer danes prejela tudi poročilo o vsebinskih usmeritvah in izvajanju kohezijske politike, lokalne samouprave in regionalnega razvoja v prvih treh mesecih leta 2011, torej v času ministrovanja Trobec Bučanove, in ga poslala Državnemu zboru.

V poročilu je med drugim zapisano, da bosta predloga novel zakonov o financiranju občin in lokalni samoupravi pripravljena za medresorsko usklajevanje, usklajevanje z občinami in javno razpravo v maju. Njun sprejem je predviden v novembru 2011, uveljavitev pa s 1. januarjem 2012.

Med drugim so bili objavljeni trije razpisi za pomoč Posočju, ter dva v okviru zakona o Pomurju. Še v prvi polovici leta naj bi stekli tudi ukrepi za druga problemska območja, objavljen bo tudi razpis za sofinanciranje komunalne infrastrukture v romskih naseljih, je zapisano v poročilu.

Glede črpanja evropskih sredstev je v poročilu zapisano še, da je iz evropskega v državni proračun v prvih treh mesecih letošnjega leta prišlo več kot trikrat več sredstev kot v enakem obdobju preteklega leta.

Je pa v poročilu posebej izpostavljen problem nerealnega načrtovanja ministrstev glede izplačil iz državnega proračuna. Realizacija je bila tako v januarju in februarju zgolj 45-odstotna.tudi državni sekretar Damijan Pavlin. Pavlina je vlada na to mesto imenovala 3. marca letos.

S Trobec Bučanovo odhaja tudi njen državni sekretar Pavlin

Damijan Pavlin je za STA povedal, da je bil njegov mandat vezan na mandat ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duše Trobec Bučan. »In to ne le po ministrski plati, ampak tudi po človeški,« je dejal Pavlin.

Potrdil je, da namerava vlada spremeniti odlok, s katerim so ustanovili (SVLR), da bo omogočal, da vladne službe ne bo več vodil minister ampak državni sekretar. »In to ne bom jaz,« je zatrdil Pavlin.

Dejal je sicer, da je vesel, da je mesec in 17 dni opravljal to delovno mesto, o vzrokih Trobec Bučanove za odstop pa ni želel govoriti. Poudaril je, da je to njena osebna odločitev.