Čeferin v roku poslal pripombe na osnutek ugotovitev KPK

Osnutka ugotovitev KPK in tudi pripomb, ki jih je poslal, zastopnik Alenke Bratušek še ni hotel komentirati.

Objavljeno
08. oktober 2014 11.02
Brdo 17.2. 2011, Aleksander Ceferin novi predsednik NZS foto: Tomi Lombar
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana − Zastopnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin je danes za STA pojasnil, da je v torek popoldne Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poslal pripombe na osnutek ugotovitev glede izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Osnutka ugotovitev KPK in tudi pripomb, ki jih je poslal, pa Čeferin še ni hotel komentirati.

Čeferin je prejšnji teden predlagal izločitev celotnega senata KPK iz preiskave, saj naj bi s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazali pristranskost. Kot je danes pojasnil za STA, odgovora KPK še ni prejel. Predsednik KPK Boris Štefanec pa je že dejal, da bi se sam izločil, če bi imel občutek, da je pristranski.

KPK je nekdanji premierki in kandidatki za podpredsednico evropske komisije Bratuškovi osnutek ugotovitev posredovala 9. septembra. Ker Bratuškova ni dvignila pošiljke v zakonskem roku, pa so 27. septembra opravili izročitev v poštni nabiralnik. Rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah, se je iztekel v torek.

Po Čeferinovih navedbah KPK prošnji za podaljšanje roka za še sedem delovnih dni »pričakovano« ni ugodila. Tako bo senat KPK predvidoma v prihodnjih dneh sprejel končni dokument in z njim seznanil javnost.

Bivša premierka na zaslišanju odgovarjala tudi glede postopka prek KPK

Med drugim je poudarila, da spoštuje zakone. Prav tako je po njenih besedah daleč od tega, da bi imel postopek imenovanja kandidata za komisarja kakršnekoli znake korupcije, kar da je ugotovila tudi KPK.

KPK je v odzivu poudaril, da so te izjave Bratuškove prehitre in netočne, saj postopek še ni zaključen. V omenjeni zadevi KPK poleg suma nasprotja interesov preiskuje tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto, so še dodali.