Cena evropskih kampanj: NSi in SLS prehiteli Jankovićevo PS

Izvolitev Lojzeta Peterleta in Franca Bogoviča je stala krepko več kot so napovedali v NSi in SLS: 129.856 evrov.

Objavljeno
15. september 2014 16.18
EU volitve
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Skupna kampanja NSi in SLS za evropski parlament je stranki stala 129.856 evrov. Za kampanjo je Marija Bernik Bevčar prispevala 10.745 evrov, kandidatka Vida Čadonič Špelič 2.750 evrov, ljudska stranka 65.186 evrov in NSi 51.172 evrov.

Poročilo računskemu sodišču je pokazalo, da so pred volitvami hudo podcenili stroške kampanje, napovedovali so namreč, da bodo skupaj porabili le 60.000 evrov. A že takrat so finančniki v NSi nekoliko dvomili o točnosti napovedi, ker sta obe stranki priredili še, denimo, letna tabora. Koalicija NSi in SLS je računskemu sodišču prijavila doslej najvišji strošek kampanje.

Pred njimi je bila rekorder Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ki je porabila 123.997 evrov. Listo PS, stranka je tik pred evropskimi volitvami po soočenju Zorana Jankovića in Alenke Bratušek na kongresu začela razpadati, je volilo 26.649 volivcev ali 6,63 odstotka glasujočih.

Listo NSi in SLS je volilo 66.760 volivcev ali 16,60 odstotka glasujočih, za evropska poslanca sta bila izvoljena nosilec liste Lojze Peterle (NSi) in z zadnjega mesta s prednostnimi glasovi predsednik SLS Franc Bogovič. Po številu volivcev bosta NSi in SLS, ko bo računsko sodišče preverilo predvolilno poslovanje, prejeli 22.031 evrov delne povrnitve stroškov kampanje.

V primerjavi s kampanjo PS, nosilec liste je bil Jože Mencinger, je bila kampanja NSi in SLS finančno učinkovitejša.

Povsem drugačno sliko pokaže primerjava z Desusom, nosilec liste je bil Ivo Vajgl, ki jo je s krepko skromnejšo kampanjo, kot je bila za kandidate PS ali NSi-SLS, porabili so le 26.839 evrov, prepričala 32.662 volivcev ali 8,12 odstotka glasujočih in s tem pridobila sedež v evropskem parlamentu. Če preračunamo, je kampanja za izvolitev Peterleta ali Bogoviča stala skoraj dvakrat več kot kampanja za Vajgla.

Štirimesečni rok za zaprtje posebnih računov za kampanjo in poročanje računskemu sodišču se še ni iztekel. Poročil med listami, ki so na volitvah dobile evropske poslance, še niso poslale zmagovalka evropskih volitev SDS, ki je dobila tri mandate, pa tudi SD in Verjamem Igorja Šoltesa, ki sta pridobili vsaka po en sedež.