Cerar: »Naj sovražni govor obmokne!«

Premier je politične kolege in stranke pozval k skupni zavezi za omejevanje sovražnega govora v javnem prostoru.

Objavljeno
23. februar 2018 15.10
Proslava-CD
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Predsednik SMC Miro Cerar je na kolege v političnih strankah ali listah, ki so že napovedale nastop na volitvah, naslovil poziv za omejevanje sovražnega govora v javnem prostoru, naslovljen »Naj sovražni govor obmolkne!« Pozval jih je k sopodpisu poziva in k skupni akciji proti širjenju govorice, ki se »vselej začne in konča pri posamezniku«.
Premier odzive političnih kolegov pričakuje do prihodnjega petka, 2. marca.

Sovražni govor ni sprejemljiv

V pozivu, ki ga je poslal danes, je ocenil, da sovražni govor v Sloveniji vedno bolj ogroža demokratično kulturo. Pogosto po njegovem mnenju že presega tisto mejo, ko bi ga lahko širša javnost učinkovito zavrnila kot nesprejemljivo govorico ter ga kritično preglasila. »Danes ga je žal vse prepogosto slišati v javnem prostoru. Širi se izza političnih govorniških odrov, razkazuje na javnih dogodkih, zasledimo ga celo v javnih medijih,« ugotavlja Cerar in opozarja, da se je treba zavedati, da se sovražni govor vedno začne in konča pri posamezniku.

»Nekdo ga izreka, nekdo drug postane njegova žrtev - vse skupaj pa škodi celotni družbi. Zato se ga velja lotiti na obeh koncih, z osebnim prizadevanjem in s kolektivno akcijo,« je navedel.

Politike je tako pozval, »da še posebej v času, ki bo zaradi dvojih letošnjih volitev gotovo močno družbeno občutljiv, storimo vse, da se vsaj s strani političnih strank in iz ust nas, političnih osebnosti, ne bo slišalo ne sovražnosti ne spodbujanja nestrpnosti«.

Politiki kot zgled višje politične kulture

»S tem, ko bomo v naših javnih nastopih varovali človekovo dostojanstvo in spoštovali človekove pravice, bomo dokazali, da si nasproti stojimo kvečjemu kot politični tekmeci, ne pa kot sovražniki. In kar je še pomembneje, s tako držo bomo celotni družbi dali zgled višje politične kulture,« je prepričan.

Političnim akterjem je tako predlagal, da se kot sopodpisniki pričujočega poziva tudi zavežejo, da bodo po letošnjih državnozborskih volitvah s skupno parlamentarno pobudo zastavili besedo za odločnejši sistemski in praktični spopad s sovražnim govorom.