Cerar napovedal spremembo zakonodaje glede kandidatur na volitvah

Cerar: Mislim, da so poslanci ugotovili, katera je tista zakonska rešitev, ki jo je treba upoštevati.

Objavljeno
16. oktober 2014 21.41
šipić cerar
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Milano - Mislim, da so se poslanci odločil za tisto možnost, ki je v tem primeru najbolj v skladu s črko zakona, zato razumem odločitev, ki so jo sprejeli, je ob robu dvodnevnega azijsko-evropskega vrha Asem v Milanu premier Miro Cerar komentiral včerajšnjo odločitev DZ, da Janezu Janši preneha mandat poslanca. Napovedal je tudi spremembo zakonodaje.

Po pravnih analizah je bilo ugotovljeno, da zakon o poslancih v taki situaciji ponuja več možnih odgovorov, je pojasnil Cerar. »Mislim, da je bilo treba spoštovati zakon in po temeljitem premisleku so poslanci ugotovili, katera je tista zakonska rešitev, ki jo je treba upoštevati.«

Pričakovati je, da bo Janša zoper odločitev DZ uporabil vsa možna pravna sredstva, ni pa še jasno, ali se bo najprej obrnil na upravno sodišče ali s pritožbo neposredno na ustavno sodišče. Janšev odvetnik Franci Matoz za pojasnila danes ni bil dosegljiv.

Cerar je pojasnil, da je nadaljnja presoja pred pristojnimi sodišči njihova legitimna pa tudi ustavna pravica, zato je po njegovih besedah treba počakati, »da vidimo kaj se bo zgodilo.«

Premier je napovedal tudi spremembo zakonodaje glede kandidature oseb, ki so bile pravnomočno obsojene. »Prepričan sem, da bomo spremenili obstoječo zakonodajo glede tega vprašanja. Kakšne bodo konkretne spremembe, še težko napovem, zagotovo pa bomo omejili možnost opravljanja mandata ali kandidiranja za posameznike, ki so pravnomočno obsojeni za težja kazniva dejanja,« je poudaril.

Ob tem je Cerar opozoril, da je nevzdržno, da nekdo, ki je pravnomočno obsojen na relativno daljšo zaporno kazen, opravlja funkcijo poslanca.» Tega v primerljivih demokracijah ne najdemo in to ni rešitev, ki bi jo lahko v Sloveniji v prihodnje podpirali,« je še dodal.

DZ se je s prenehanjem Janševega mandata po več kot osemurni seji seznanil v sredo pozno zvečer. Pred tem so namreč poslanci zavrnili predlog, da bi Janša kljub pravnomočni obsodbi ostal poslanec.

Poslanci SDS so glasovanje obtruirali, ker da DZ za takšno ravnanje nima pravne podlage. Janša je tik pred obstrukcijo na Twitterju zapisal, da je »to sramotno dejanje levega fašizma pri požiganju temeljev slovenskega parlamentarizma potrebno obstruirati.«