Cerar napovedal ureditev oddajanja stanovanj prek Airbnb

Vlada želi s pravnimi podlagami omogočiti ustrezno oddajanje stanovanj in možnosti deljenja prevoza potnikov.

Objavljeno
19. september 2016 16.51
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Ministrstvo za gospodarstvo bo do konca leta pripravilo predloge konkretnih ukrepov na področju delitvene ekonomije, je v odgovoru na poslanska vprašanja danes napovedal premier Miro Cerar. Na ta način želi vlada s pravnimi podlagami omogočiti ustrezno oddajanje stanovanj prek spletnega portala Airbnb in možnosti deljenja prevoza potnikov.

Cerar je na vprašanje poslanca SD Matjaža Nemca dejal, da vlada in ministrstvo hitita s pripravo predlogov, ki bi v okviru krovnega zakona omogočili, da se že prihodnje leto z novimi pravnimi podlagami skozi sodelovalno ekonomijo širita turistična ponudba in zmožnost prevoza potnikov, s tem pa omogočajo rast gospodarstva in nove zaposlitve.

Ocenil je, da so pri tem naleteli na velik izziv glede pravičnosti in sorazmernosti, »da ne bi povzročili motnje v delovanju tistih, ki so že na trgu«.

Kot je pojasnil, se je vlada že lani lotila urejanja te problematike, vendar medresorski skupini zaradi kompleksnosti predpisov ni uspelo najti rešitve, zato so ministrstvo za gospodarstvo zadolžili, da poišče rešitve za poenostavitev predpisov na področju kratkoročnega oddajanja nepremičnin turistom in sorodnih področjih. Pri tem sledijo tudi priporočilom, ki jih je letos poleti podala evropska komisija.

»Razlikovati je treba med občasno ponudbo storitev, kot je v primeru sodelovalne ekonomije, in poklicnim ukvarjanjem s to dejavnostjo, ki že obstaja,« je poudaril Cerar.

Pri tem je med ključnimi cilji, ki jih zasleduje vlada, navedel preprostejše sprejemanje turistov na domu za sobodajalce, ki nepremičnine oddajajo do 60 dni, in milejše zahteve za fizične osebe, ki nepremičnine oddajajo do pet mesecev na leto. Prav tako želijo preprečiti oddajanje na črno in nelojalno konkurenco gospodarstvu.