Gospodarski resor bo prevzel Jožef Petrovič

Miro Cerar je v DZ vložil listo ministrskih kandidatov. Še pravočasno je zamenjal kandidata za gospodarstvo.

Objavljeno
09. september 2014 15.21
Posodobljeno
09. september 2014 15.39
uho*SMC
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika

Ljubljana - Potem ko je mandatar Miro Cerar v ponedeljek oznanil, da ima sestavljeno ekipo, si je tik pred zdajci premislil. Na že neuradno objavljenem seznamu je zamenjal ministrskega kandidata za gospodarstvo.

Namesto Ervina Pfeiferja je za vodenje gospodarskega resorja predlagal podjetnika iz Krškega Jožefa Petroviča. Ta je za Televizijo Slovenija dejal, da je v kandidaturo že privolil.

Cerar danes ni pojasnil, zakaj se je odločil za Pfeiferjevo zamenjavo. Neuradno je mogoče izvedeti, da se je Cerar premislil zaradi Pfeiferjeve preteklosti, ko je v obdobju 2004-2010 služboval v NLB in skrbel za naložbe v Sarajevu, ki so nato nasedle. Mandatar je očitno presodil, da njegov prvi kadrovski izbor ni bil tako neoporečen, kot se je zdelo.

Kdo je Petrovič?

Petrovič je šestinpetdesetletni ekomonist, ki je za SMC letos v Krškem neuspešno kandidiral na državnozborskih volitvah. V svoji volilni kampanji pa je zapisal, da je v svoji gospodarski karieri »uspešno zaključeval obveznosti do nadrejenih, sodelavcev, poslovnih partnerjev.«

Pred tem je 30 let služboval v različnih podjetjih, med drugim tudi v skupini DZS Bojana Petana.

Trenutno je direktor podjetja Unichem, d.o.o., Vrhnika.

Je nekdanji direktor krške tovarne Celuloza. Šefoval je tudi v veleprodaji Petrola, kjer so ga odslovili, novo poslovno priložnost pa je našel pri medijskemu lastniku Bojanu Petanu. V letih 2012 in 2013 je bil na čelu Delo Prodaja. Očitalo se mu je, da je zaposlene s pismom o odpuščanju prisilil zaposlene, da podpišejo aneks k znižanju plače.

Ministrska lista znana, pred kandidati zaslišanja

Danes se izteče rok, do katerega mora mandatar Cerar v državni zbor vložiti kandidatno listo. To je Cerar storil po 19. uri, čeprav je bilo sprva predvideno ob 15. uri, nato pa ob 17. uri.

Poslanci SMS so se dopoldan srečali z devetimi ministri iz kvote SMC. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je sporočila, da so kandidati visoko referenčni, z izkušnjami in energijo.

Pfeifer se, kot so naknadno sporočili iz SMC, danes ni udeležil predstavitve ministrskih kandidatov iz kvote SMC poslancem te stranke. Na srečanju ni bilo tudi kandidata za finančnega ministra Dušana Mramorja in kandidata za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki naj bi bila v tujini.

Predlagana ministrska ekipa se bo vsem trem poslanskim skupinam koalicije predstavila v sredo in vse do dneva pred začetkom formalnega dela, torej zaslišanji ministrskih kandidatov pred delovnimi telesi DZ, ki se bodo po besedah Kustec Lipicerjeve zvrstila v petek, ponedeljek in torek.

Če bodo ministrski kandidati uspešno prestali zaslišanja, bodo poslanci na izredni seji, predvidoma prihodnji četrtek, glasovali o listi.

Mesec: V SMC imajo pri izbiri ministrov očitno hude kadrovske težave

V opozicijski ZL se bodo o ministrskih kandidatih izrekli po zaslišanjih pred delovnimi telesi DZ, saj so jim bolj kot oseben profil kandidatov pomembne njihove vsebinske smernice, je pojasnil vodja poslancev ZL Luka Mesec.

Ker pa mandatar Miro Cerar ministrsko ekipo predstavlja zadnji hip, z izjemo kandidata za ministra za finance Dušana Mramorja, v ZL ocenjujejo, da imajo v SMC hude kadrovske težave, poroča STA.

Precejšen del ministrskih kandidatov nastajajoče vlade so preizkušeni politični kadri, v ZL pa ne želijo vnaprej soditi, ali so v redu ali niso, je v izjavi novinarjem v DZ povedal Mesec. »Ključno je, kaj minister počne, ne pa, kdo je minister,« je dodal.

Po besedah Mesca v ZL ugotavljajo, da gre za ministrsko ekipo, ki bo po vsej verjetnosti, tako kot vlada v nastajanju, v veliki meri nadaljevala politiko vlad Janeza Janše in Alenke Bratušek.