Cerar: O nas sistematično širijo neresnice

SMC na preizkušnji: Leben je prehitel stranko in sam odstopil. Dobovšek izstopil iz SMC, ker ni postal minister.

Objavljeno
30. september 2014 23.23
Miro Cerar po pogajanjih. Ljubljana 25. julij 2014.
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana – Jure Leben, član izvršnega odbora SMC, je po pogovoru s predsednikom stranke Mirom Cerarjem nepreklicno odstopil s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor. Na ta način, upajo, se bo končala afera, ki je načela ugled stranke.

»Kot predsednik zmagovite stranke na volitvah sem vedno poudarjal, da če se bo kateri član stranke znašel v nepravilnosti, se bomo nanjo odzvali in jo sankcionirali. Jure Leben je prišel v situacijo, kjer se je odkrila nepravilnost, sam pa je pokazal držo, ki pritiče članom SMC. Ko se je ugotovilo, da obstaja napačna raba pridobljenega naziva, se je po pogovoru z menoj odločil za odstop,« je povzel ves zaplet s članom izvršnega odbora SMC predsednik stranke Miro Cerar.

Eden od ustanoviteljev in član najvišjega organa stranke Leben se je znašel pod plazom kritik, ko se je izkazalo, da se je lansko leto zaposlil na zavodu za gradbeništvo, kjer je bil zahtevani pogoj izobrazba magister znanosti, čeprav tega po slovenski zakonodaji nima. Na študiju v tujini je pridobil naslov Master of Science Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, česar pa ni mogoče primerjati z nazivom magistra znanosti po slovenski ureditvi.

Cerar je napovedal, da bodo v dogovoru s koalicijskim partnerjem Desus poiskali novega ustreznega kandidata za državnega sekretarja na ministrstvu za okolje. Na izvršnem odboru SMC so danes posvetili tudi veliko pozornosti položaju v stranki, saj so, kot je dejal Cerar, postali tarča sistematičnih neresnic, ki se širijo v javnosti. Opozoril je na zapise, da je v SMC prevladala struja Violete Bulc (ministrica za razvoj), Erika Kopača (generalni sekretar stranke) in ekonomista Aleksandra Kešeljevića, ali pa, da se je menda sprl enkrat s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem, drugič s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem.

»Stvar je tragikomična, nič od navedenega ne drži. Kategorično moram zavrniti, da bi obstajale v stranki struje ali razkroj. Naša stranka deluje popolnoma enotno in nima nikakršnih problemov. Vse te neresnice moramo zavrniti, a jih je že toliko, da je treba biti zelo aktiven, da nam jih uspe vse zavrniti,« se je odzval prvak SMC.

Cerar se je danes sestal tudi z Bojanom Dobovškom, ki je v nedeljo izstopil iz SMC. Po njegovih besedah se je Dobovšek odločil za ta korak, ker je svoj boj proti korupciji in klientelizmu videl v izvršni veji oblasti, sam pa je kot premier ocenil, da bi bil s svojimi izkušnjami bolj koristen v parlamentu. In tu tudi ostaja kot del poslanske skupine SMC.