Cerar od ministrice pričakuje rešitve glede delovne zakonodaje

Premier je Kopač Mrakovi povedal, da mora najti rešitve, ki bodo v korist tako gospodarstva kot delavcev.

Objavljeno
08. maj 2017 20.18
Anja Kopač Mrak
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana - Premier Miro Cerar od ministrice za delo Anje Kopač Mrak poleg sprememb pri organizaciji centrov za socialno delo zelo kmalu pričakuje tudi predlog sprememb delovnopravne zakonodaje, ki pa bo uravnotežen oz. bo tako v korist delodajalcev kot delavcev. Cerar je danes napovedal tudi vztrajanje pri zakonodajnih spremembah v zdravstvu.

Koalicijske partnerice od ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v prihodnjih dneh pričakujejo kriterije za pripravljen predlog reorganizacije centrov za socialno delo. Cerar je sicer na današnji novinarski konferenci v poslanski skupini SMC spomnil, da glede teh sprememb potekajo zadnja koalicijska usklajevanja.

»Je pa počasi nastopil čas, ko bo morala ministrica nastopiti z rešitvami, glede centrov za socialno delo pričakujem rešitve zelo kmalu,« je poudaril. Obenem pričakuje, da bodo na področju socialnega varstva z različnimi ukrepi dosegli pravičnejše ukrepanje v korist ljudi.

Pri delovnopravni zakonodaji pa je Cerar, kot pravi, ministrici jasno povedal, da mora najti uravnotežene rešitve. »Ne le take, ki so dopadljive sindikatom, kot se je v neki fazi dogajalo, ampak takšne, ki bodo v korist tako gospodarstva kot delavcev,« je pojasnil premier. Kopač Mrakova je sicer nedavno pojasnila, da sprememb zakona o delovnih razmerjih, ki bi prinesel novosti pri razlogih za odpuščanja, ne bo predlagala, ker bi to vodilo v konflikt s sindikati.

Zahtevna in naporna zdravstvena reforma

Sicer pa je Cerar danes izpostavil upadanje brezposelnosti in prizadevanja vlade, da se ti trendi ne bi ustavili.

Odgovoril je tudi na vprašanja glede zdravstvene reforme. V koaliciji, tudi v SMC, se namreč pojavljajo dvomi, da bi lahko še v tem mandatu sprejeli zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je ključni reformni zakon.

Zdravstvena reforma je po Cerarjevih ocenah izredno zahtevna in naporna. »Več kot 20 let ni nihče zares posegal v ta sistem z ukrepi, ki bi ga normalizirali,« je dejal in dodal, da je presenečen, koliko slabih praks odkrivajo. A napoveduje, da bodo nadaljevali z delom ter zakonodajnimi spremembami, s katerimi bodo omogočili boljše upravljanje na področju zdravstva ter bolj uravnotežene pravice in obveznosti pacientov ter zdravnikov. Zato je Cerar prepričan, da morajo vztrajati pri zakonskih spremembah, ki so se jih lotili na tem področju. Pojasnil je, da so soočeni z nekaterimi upori, ki pa so po njegovem mnenju posledica stare miselnosti in interesnih skupin oz. interesov »iz dosedanjega obdobja, ki bi radi obdržali privilegirane statuse«.