Cerar: Ogroženost ostaja nizka

Na vrhu koalicije so potrdili izhodišča za pogajanja z obema policijskima sindikatoma.

Objavljeno
13. december 2015 09.48
Posodobljeno
13. december 2015 09.48
Državni zbor
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ljubljana – Stopnja ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka, je pa stopnja budnosti vseh pristojnih bistveno povečana, je po vrhu koalicije povedal predsednik vlade Miro Cerar. Na vrhu koalicije so poleg tega potrdili izhodišča vladne pogajalske skupine, ki se bo v začetku tedna sestala z obema policijskima sindikatoma.

Predsednik vlade je v izjavi novinarjem po srečanju zagotovil, da sistemi na področju varnosti v Sloveniji delujejo normalno. S sredstvi, ki so ta hip na voljo v vojski in policiji, lahko po njegovih besedah obvladujejo tudi zelo zahtevne izzive, kot so migrantski tokovi in zaostrene varnostne razmere. To je po njegovem mnenju dokaz, da lahko vojska in policija tudi v težavnih razmerah delujeta dobro.

Ugotavljajo pa, da so bile v minulih letih sprejete številne odločitve z negativnimi posledicami, zlasti odločitve, ki so bile nesorazmerje v smislu varčevanja v policiji in vojski ter nekaterih drugih sistemih. Te nesorazmernosti danes po njegovih besedah kažejo svoje posledice, s katerimi se morajo soočiti.

Zato so posebej na področju zagotavljanja varnosti ter obrambe Slovenije soočeni s posebnimi izzivi. Cerar napoveduje, da bodo nadaljevali z medresorsko pripravo srednjeročnih aktivnosti za krepitev varnostnega sistema in varnostne kulture in v ta proces vključevali strokovnjake.

Strinja se, da bo treba na področju vojske in policije poskrbeti za boljšo opremo in modernizacijo. Zato je vlada po njegovih besedah pri vojski že zaustavila negativni trend upadanja sredstev za obrambo. Izzivi so v prvem koraku zlasti v optimizaciji vojaške strukture, naslednji korak, ki ga bodo morali izvesti že leta 2017, je povečanje sredstev za obrambo in modernizacijo vojske, je dodal Cerar. Policiji pa so, kot je spomnil, dodatna sredstva že namenili v proračunih za prihodnji dve leti.

Pogajalskih izhodišč za pogajanja s policisti, ki stavkajo od 18. novembra letos, predsednik vlade danes ni podrobneje razkrival. Vlada je po njegovih besedah še naprej pripravljena na pogovor.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar upa, da bodo s policisti ponovno čim prej sedli za pogajalsko mizo. A je v izjavi novinarjem pred srečanjem priznala, da v tem okviru ni mogoče izpolniti vseh zahtev policistov, saj teh sredstev ni. »Potrebno pa se je zavedati, da sta varnost ljudi in policistov enakovredni kategoriji. Policisti po službeni dolžnosti postavljajo dobrobit drugih na prvo mesto, mi pa smo jim dolžni zagotoviti pogoje za varno in nemoteno delo,« je poudarila. Na vprašanje, kakšna je torej možna rešitev, pa je odgovorila, da je to naloga ministrstva za finance.

»Ne vem, če tu ni v ozadju frontalni napad na vlado«

Ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca pa bolj kot status posameznih skupin skrbi, ali so zmogljivosti varnostnih služb, tako policije kot obrambnega sistema ter obveščevalnih sil, ustrezne glede na nove varnostne razmere v soseščini. »Če je treba poiskati dodaten denar, da bomo bolj varni, bom prvi, ki bo to zagovarjal,« je zagotovil Erjavec in opozoril še na potreben dogovor glede varnosti v zvezi z migracijskim tokom.

Sicer pa Erjavec po poročanju STA ne razume, zakaj je prišlo do razprav o plačilnih razredih in statusu posameznih skupin, saj so se pogajanja z javnim sektorjem končala. A ne glede na to meni, da je treba nadaljevati z dialogom in pogajanji za mizo, ne pa pred vlado ali DZ. To po njegovem prepričanju zagotovo ne bo prineslo pozitivnega rezultata.

A obenem prvak DeSUS priznava, da ga skrbi dogajanje v zadnjih dneh, ko posamezne skupine »pritiskajo na vlado z vseh strani«. Naštel je zahtevo občinskih predstavnikov po odstopu ministra za finance Dušana Mramorja, nazadnje poziv društva pisateljev k odstopu ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, po njegovih besedah je pod udarom tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

»Ne vem, če tu ni v ozadju frontalni napad na vlado z namenom destabilizacije političnih razmer, kar pa je najmanj, kar v tem trenutku potrebujemo,« je dodal. Spomnil je, da so negativne trende zasukali prav s politično stabilnostjo, v sedanjih varnostnih okoliščinah pa da bi zaostrovanje političnih razmer v Sloveniji prineslo več slabega kot dobrega.

Vlada je prejela mandat na volitvah in je prav, da ga izpelje, je prepričan Erjavec. »Za tiste ministre, ki tega ne zmorejo, pa se bo moral premier odločiti, kaj bo storil,« je pristavil. Za napadi na vlado po njegovem mnenju stojijo vsi tisti, ki ne želijo, da bi vlada izpeljala svoj program, od opozicije do sindikatov.

Tudi o številu zaposlenih in posodabljanju opreme

Prvak SD Dejan Židan predvsem pričakuje, da se bodo nadaljevala pogajanja s policisti, treba pa bo spregovoriti tudi o vojakih in nekaterih drugih poklicih. Spomnil je, da se je v varnostni sistem v zadnjih letih vlagalo premalo in je zato smer treba spremeniti. Vlada je po njegovih besedah sicer v proračunu za prihodnji dve leti namenila kar nekaj več denarja za opremo in nove zaposlitve, a očitno je, da bo treba ta proces še dodatno pospeševati.

»Moramo vedeti, da so pogajanja z javnim sektorjem zaključena in so prinesla nekaj dodatnega denarja javnim uslužbencem. Vendar je to premalo,« ugotavlja Židan. Po njegovih besedah se je treba zavedati, da pri sistemu zagotavljanja varnosti govorimo tudi o številu zaposlenih in posodabljanju opreme, še poroča STA.