Cerar opozarja Zagreb: Tudi moje potrpljenje ima meje

Datum srečanja Plenkovića in Cerarja še ni dokončno potrjen.

Objavljeno
25. avgust 2017 18.38
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Divača - Premier Miro Cerar je danes opozoril, da bosta njegovo potrpljenje in pripravljenost na dialog s Hrvaško izpuhtela, če ne bo septembra na srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem s strani Hrvaške »izkazana jasna volja, da gremo skupaj v implementacijo« arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, je poročal Radio Slovenija.

Premier Cerar je v Divači na novinarsko vprašanje, kako komentira izjavo Plenkovića, ki je te dni znova zavrnil arbitražno sodbo, odgovoril, da stalno poudarja, »da je prav načelo vladavine prava temelj obstoja Evropske unije, zato si ne znam predstavljati, da bi lahko Evropska unija ali posamezne njene članice podprle takšna hrvaška prizadevanja, ki bi šla proti arbitražni odločbi«.

»Seveda pa bosta tudi moje potrpljenje, moja pripravljenost na dialog, ki se mi zdi najbolj konstruktiven pristop, izpuhtela, če ne bo septembra na drugem pogovoru s strani Hrvaške izkazana jasna volja, da gremo skupaj v implementacijo,« je dodal.

Datum srečanja Plenkovića in Cerarja sicer še ni dokončno potrjen, je pa hrvaški premier danes znova zagotovil, da pristojne službe zunanjih ministrstev Hrvaške in Slovenije pripravljajo vsebino srečanja v Zagrebu in da bo do njega prišlo.

Plenković je Cerarja v septembru povabil v Zagreb, potem ko sta se sredi julija prvič po objavi arbitražne sodbe srečala v Ljubljani.