Sekolec in Drenikova podala odstopni izjavi

Jadranka Kosor: »Sodišče nima kredibilnosti. Sporazum ne obstaja več.«

Objavljeno
23. julij 2015 12.55
Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA
Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − Kot poroča TV Slovenija, je slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec predsednika arbitražnega sodišča v Haagu že pisno obvestil, da odstopa kot slovenski član arbitražnega sodišča. Njegov odstop so potrdili tudi na arbitražnem sodišču. Odstop je ponudila tudi Simona Drenik. V kabinetu premierja so potrdili, da je Cerar odstop Drenikove sprejel.

Premier Miro Cerar je danes zatrdil, da ne on ne slovenska vlada nista bila seznanjena z razgovori, ki so potekali med slovenskim članom arbitražnega sodišča, ki določa mejo s Hrvaško, Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik. Razgovori so bili po Cerarjevih ocenah neprimerni, zato je danes izrazil pričakovanje, da bosta oba za to prevzela odgovornost.

Kot je Cerar dejal v izjavi novinarjem pred sejo vlade, je očitno, da nekdo, ki je povezan s hrvaško stranjo, uporablja vohunske metode, da bi vplival na arbitražo. »To se mi zdi nezaslišano,« je poudaril. Slovenska vlada in on osebno se zavzemajo za nepristransko in neodvisno delovanje arbitražnega tribunala, je zagotovil in dodal, da bodo tudi v prihodnje storili vse, da bodo podpirali usmeritev tega tribunala.

Tribunal po Cerarjevih besedah živi naprej, deluje v skladu z arbitražnim sporazumom, če bo treba, bo Slovenija nadomestila svoja arbitra z novim.

Vsekakor pa premier pričakuje, da bo po obstoječih pravilih, tako mednarodnih kot po arbitražni pogodbi, arbitražno sodišče delalo naprej in zaključilo svoje delo s sodbo, ki bo obvezujoča za obe strani.

Pahor si želi, da bi arbitražno sodišče končalo delo

Predsednik Borut Pahor danes ni hotel komentirati delovanja arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Hrvaško in Slovenijo, dejal pa je, da si želi, da bi sodišče delo končalo in bi Slovenija in Hrvaška uredili problem, ki je 18 let po nepotrebnem zastrupljal odnose med njima.

Vlada na seji brez odločitev glede afere

Cerar je danes člane vlade na seji seznanil z afero glede arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško ter svojimi stališči in izjavami, uradno pa se vlada s tem ni seznanila niti ni sprejemala nobenih sklepov ali konkretnih obravnav nadaljnjih postopkov, je po seji vlade povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Pusićeva: Možno tudi, da Hrvaška zapusti arbitražni postopek

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes dejala, da v Zagrebu potekajo posvetovanja hrvaške diplomacije in hrvaških pravnikov tudi o možnosti, da bi Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma, če se bo pokazalo, da je arbitražni postopek skrajno kompromitiran. »Obravnavamo vse možnosti in izide. Težava, ki jo imamo, ni povezana z arbitražnim sporom, ampak z dejstvi, ki govorijo o nespoštovanju pravil in pristranskosti arbitrov. Hrvaška vlada na tej podlagi obravnava vse možnosti, tudi to, da bi zapustila arbitražni postopek,« je dejala Pusićeva na novinarski konferenci po današnji seji hrvaške vlade.

Izrazila je presenečenje nad slovenskimi poskusi, da bi zgodbo predstavili kot vohunsko afero. Kot je dejala, je pričakovala, da bodo v Sloveniji nemudoma odločno zavrnili možnost, da bi se kaj takega sploh zgodilo. »Pomembno je samo, ali gre za resnico ali ne,« je dejala. Dodala je, da zdaj ni čas za prenagljene odločitve.

Zanikala je včerajšnje navedbe iz Slovenije, da naj bi hrvaška stran že dlje časa vedela za sporne pogovore med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik ter tako zamudila 30-dnevni rok za pritožbo. Poudarila je, da je za celotno zadevo izvedela iz sredinih časopisov in s tako resnimi zadevami »ne bi igrala na takšen način«.

Pusićeva je dodala, da bo Zagreb danes v zvezi z dogajanjem v Bruselj poslal pismo, saj je evropska komisija pomagala Hrvaški in Sloveniji, da se pri reševanju spora o meji obrneta na arbitražni postopek, in tudi zaradi dejstva, da sta obe državi članici Evropske unije. Ne pričakuje, da bo komisija reševala spor, ampak bodo to storili sami. Kot je povedala, bodo javnost pravočasno obvestili o vseh potezah vlade.

Hrvaška predsednica zaskrbljena zaradi škandala

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je med današnjim uradnim obiskom v Izraelu izrazila zaskrbljenost zaradi škandala. Ocenila je, da vse, kar se je zgodilo, postavlja pod vprašaj objektivnost celotnega postopka.

Grabar-Kitarovićeva je dejala, da ne gre več samo za vprašanje Hrvaške in Slovenije ter njunih dvostranskih odnosov temveč za vprašanje samih temeljev mednarodnega prava in arbitražnega postopka nasploh.

Odzvala se je tudi na današnja odstopa slovenskega člana arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik z besedami, da gre za priznanje verodostojnosti tistega, kar je bilo slišati v sredo in danes.

HDZ zahteva razveljavitev sporazuma

Bivši hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je kot poslanec SDP nasprotoval arbitražnemu sporazumu, je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je spor o meji s Slovenijo treba urediti na mednarodnem sodišču. Ocenil je, da je bila arbitraža od začetka »blago z napako«. HDZ pa zahteva razveljavitev arbitražnega sporazuma. Josipović je poudaril, da gre za pravni, politični in moralni škandal. Ocenil je, da bosta vlada in sabor morala storiti vse, kar je možno v okvirih mednarodnega prava, da reševanje spora prestavita na katero od pristojnih mednarodnih sodišč, kot je Meddržavno sodišče v Haagu. Ob tem ne bi smeli poslabšati prijateljskih odnosov s Slovenijo, je dejal.

»Po tem, kar se je zgodilo, le redki lahko verjamejo, da bodo izidi arbitraže pravični in v skladu z mednarodnim pravom,« je izjavil Josipović, ki ne izključuje niti razveljavitve arbitražnega sporazuma. Spomnil je, da je bil leta 2009 eden redkih, ki so v saboru nasprotovali potrditvi arbitražnega sporazuma, ker je ocenil, da je diskriminatoren in se nagiba k slovenskim stališčem. Pojasnil je, da se mu je že takrat zdelo, da je celoten postopek oblikovan, da bi zadovoljili slovenski ultimat pri blokadi hrvaških pogajanj z Evropsko unijo.

Največja hrvaška opozicijska stranka HDZ je medtem danes od vlade, sabora in predsednice države zahtevala, naj nemudoma in brezpogojno razveljavijo arbitražni sporazum. »Posegi slovenske strani so pripeljali do tega, da arbitražno sodišče ne more več sprejeti objektivne in pravno veljavne odločitve,« so izpostavili v sporočilu za javnost.

Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor je odstop Sokolca in Drenikove komentirala na Twitterju. Zapisala je, da sta na ta način potrdila »nečastne posle.« »Sodišče nima kredibilnosti. Sporazum ne obstaja več,« je tvitnila Kosorjeva, ki je skupaj z njenim takratnim slovenskim kolegom Borutom Pahorjem novembra 2009 v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum.

Hrvaški tisk: Arbitražni postopek sporen

Slovenci so ujeti v zelo nečastni in verjetno nezakoniti operaciji vplivanja na arbitražne sodnike, zaradi poskusov malverzacij pa je sporen dosedanji arbitražni postopek, danes ocenjuje Večernji list. Če bo Hrvaška ustavila arbitražo, bo končni izid slab tako za Ljubljano kot za Zagreb, pa menijo v Jutarnjem listu.

Resno je ogrožena verodostojnost ad hoc arbitražnega sodišča in zaupanje v njegovo nepristranskost, piše komentator Večernjega lista, časnika, ki je v sredo objavil posnetke pogovorov slovenskega sodnika Jerneja Sekolca in slovenske agentke Simone Drenik.

Komentator dodaja, da Sekolec nikakor ne more več ostati v arbitražnem sodišču, negotov pa je tudi položaj predsednika sodišča Gilberta Guillaumea, če se bo pokazalo, da so Sekolčeve navedbe točne. Pravzaprav bi morali razpustiti celotno arbitražno sodišče, in sicer zaradi kakovosti sodbe in prihodnjih odnosov med državama, piše časnik in dodaja, da se pravo ne sme umakniti pred umazanimi političnimi igrami ene od strani v postopku.

Za posnetki srbsko paraobveščevalno podzemlje?

Če se bo potrdila avtentičnost posnetkov pogovorov med Sekolcem in Drenikovo, bo imela Hrvaška več kot dovolj argumentov za oporekanje in morebitno razveljavitev postopka, kar bi tako arbitražni postopek kot tudi celotne odnose med Hrvaško in Slovenijo zapeljalo na povsem nov in neznan teren, pa poudarja Novi list.

V ločenem komentarju reški časnik navaja, da za posnetki stoji srbsko paraobveščevalno podzemlje, ki naj bi odprlo oči hrvaškem državnem vrhu, da bo Hrvaška ostala brez dela svojega morja. Treba je izstopiti iz EU, ki je dve desetletji maltretirala državo, zdaj pa naj bi v sodelovanju s Slovenijo ugrabila tudi sveto Jadransko morje, meni komentator.