Cerar: Prizadeval si bom za koalicijsko soglasje glede prodaje NLB

Koalicijski vrh razpravlja o vprašanju prodaje NLB. Dokončno odločitev bo vlada sprejela predvidoma v četrtek.

Objavljeno
06. junij 2017 15.44
Š. J., STA, Ma. F.
Š. J., STA, Ma. F.

Ljubljana − Premier Miro Cerar je za danes sklical koalicijski vrh, na katerem pravkar razpravljajo o vprašanju prodaje NLB. Kot je pred srečanjem dejal Cerar, si bo prizadeval za koalicijsko soglasje glede te odločitve. Prvak Desusa Karl Erjavec sicer dvomi, da bo pod trenutnimi pogoji banka prodana, podobno tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Premier je v izjavi za medije pred srečanjem s koalicijskimi voditelji spomnil, da so soočeni z »zatečeno situacijo«, saj je odločitev o prodaji sprejela prejšnja vlada. Takšne odločitve sam ne bi sprejel, je pa zdaj treba spoštovati zaveze, ki so bile dane Bruslju, je povedal.

Prav tako je po njegovih besedah treba oceniti, katere so pozitivne in negativne plati odločitve za prodajo ali proti njej. Koalicija sicer danes še ne bo sprejela dokončne odločitve, saj bo to vlada kot skupščina SDH storila v četrtek. »Nikakor ne smemo sprejeti odločitve, ki bi ponovno prizadela naše davkoplačevalce, tako kot so bili prizadeti v prejšnjih obdobjih,« je dodal Cerar.

Podobno je tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer ocenila, da »ne smemo iti v prodajo zaradi prodaje same«, in izrazila potrebo po soglasni koalicijski odločitvi.

Cerarja ob tem preseneča, da želi Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev v DZ sprožiti razpravo o dokapitalizaciji NLB na komisiji za nadzor javnih financ. Omenjena komisija DZ naj bi namreč na sredini seji na pobudo poslanske skupine nepovezanih poslancev razpravljala o ustreznosti višine dokapitalizacije bank v letu 2013 oziroma o tem, ali je bila ta previsoka.

Predsednik vlade se ob tem sprašuje, ali gre za »ceneni populizem« ali pa za resen dvom o tem, kaj je sama kot premierka naredila v prejšnjem mandatu. Tudi ta vidik je po besedah Cerarja treba preučiti. »Ko se neka zadeva obravnava na tako pomembnem parlamentarnem odboru, to vpliva tudi na proces prodaje,« je opomnil.

Sicer pa so vodje koalicijskih poslanskih skupin danes na predsednika komisije Andreja Širclja že naslovili dopis, v katerem predlagajo preložitev seje zaradi neustrezno pripravljenega gradiva.

Desus medtem vztraja na stališču, da bi morali s prodajo dobiti povrnjena sredstva davkoplačevalcev in še kakšno premijo, je pred sestankom dejal Erjavec. Glede na dosedanjo razpravo pa se boji, da bo takšna cena težko dosegljiva. Ob tem je opomnil, da bodo o tem govorili tudi na sredini klavzuri stranke Desus. Po njegovi oceni bo v četrtek na vladi sprejeta odločitev, da se »postopek prodaje NLB ne bo nadaljeval«.

Vodja poslanske skupine SD Han je poudaril, da bi bilo pri prodaji NLB treba doseči kar najvišjo možno ceno. Če bi vlada odločila, da po ponujeni ceni banke ne proda, pa bi se država morala v Evropski komisiji izpogajati, da ta ne bi prodajala hčerinskih bank na Balkanu.

Že po tem, da je SDH odločitev preložil na vlado, se po Hanovih besedah vidi, da gre za zahteven primer. »Zdaj moramo politično na to odgovoriti,« je pojasnil in napovedal, da bodo glede na trenutne pogoje njihovi ministri na vladi verjetno proti prodaji.