Cerar: SMC gleda v prihodnost, ne pa kakšne kupčke bi si nabrala

Prejšnje garniture so po njegovo povzročile, da smo postali šibki, podrejeni in nebogljeni, zato pa plen za druge.

Objavljeno
10. junij 2017 14.54
M. Č., STA, K. B.
M. Č., STA, K. B.
Ljubljana - Predsednik SMC in vlade Miro Cerar je ob začetku programske konference stranke dejal, da kot družba ne bomo uspešni, če po naslednjih volitvah ne bodo ostali vodilna stranka, saj bodo na oblasti stranke, ki se vračajo v preteklost in vodijo politiko spopada. Ob tem je dodal, da cilj SMC ni ugajati, ampak narediti čim več za Slovenijo.

Kot je poudaril, želi SMC do volitev narediti čim več, čim več pa želi storiti tudi po volitvah. Po njegovem mnenju je SMC edina stranka, ki resnično v polni meri gleda v prihodnost Slovenije, ne pa »kakšne kupčke si bomo nabrali ali kako bomo komu všeč«. »Trudimo se, kaj bomo naredili za dobro vseh nas, tudi za naše potomce.«

Geslo današnje programske konference je Naprej. Cerar si želi, da bi v prihodnjih letih in dneh šli mirno in stabilno naprej. »To bomo naredili, če bomo vrednostno in razpoloženjsko pozitivni in če bomo aktivni,« je dejal.

Na očitke, da so prepočasni in neodločni, je odvrnil: »Če želimo biti kot družba uspešni na dolgi rok, moramo hiteti počasi in premišljeno. A to ne pomeni, da v SMC in vladi nismo odločni.« Pri tem je navedel dosedanje uspehe vlade, kot jih vidi sam. To so ureditev javnih financ, upravljanje državnega premoženja, vzpostavitev politične stabilnosti, nižanje stopnje brezposelnosti in zaposlovanje mladih ter reforme.

Opozoril je, da so nekateri voditelji Slovenije v preteklosti klicali trojko in se raje prepirali. »Prejšnje garniture so povzročile, da smo postali šibki, podrejeni in nebogljeni,« je povedal in dodal, da je bila takšna Slovenija plen za tuje multinacionalke in politične akterje, ki so želeli prevzeti moč nad državo.

»Naša vlada, ki jo vodi SMC, pa je potegnila Slovenijo iz krize,« je poudaril. »Če ne bomo prevladali na naslednjih volitvah in imeli pravih programskih idej, bodo prevladali tisti, ki so danes zanimivi, ker širijo neresnice in prepir, jutri pa bodo spet uničevali Slovenijo,« je izjavil.

Dejal je tudi, da s tem, ko vodijo vlado, vodijo Slovenijo v pravo smer. »Pri tem moramo vztrajati. Vsak dan, vsak mesec in vsako uro je treba delati za ljudi, ne pa se iti volilni boj,« je dodal.

Pri tem je poudaril, da je treba še vedno delati korake naprej, da »bodo ljudje začutili, da smo še vedno z njimi, da nam je mar za vsakega«. V družbi je treba po njegovih besedah skrbeti za ranljive skupine - brezposelne, prekarne delavce, bolnike v predolgih čakalnih vrstah.

Na programski konferenci so napovedali šest programskih ciljev, ki so jih danes določili in potrdili na programski konferenci stranke. Med njimi so zakon o spodbudi investicij, povečanje športne aktivnosti med otroki in skrajševanje čakalanih dob v zdravstvu. 

Od tega projekta ne bodo odstopali, je povedal Cerar, prav tako se ja zavzel uza izvedbo infrastrukturnih projektov, kot sta drugi tir in modernizacija železnic. »Drugi tir je tako pomemben projekt za Slovenijo, da je pri njem treba vztrajati. To je naše okno v svet,« je dejal.

 

Dodal je še, da vedno bolj čuti del poslanstva SMC in vlade v tem, da ne dovolijo poneumljanja Slovencev - bodisi prek rumenih medijev bodisi s pomočjo ljudi iz ozadja, ki si želijo neumnih državljanov za uresničitev svojih zasebnih interesov. Kot je dejal, je za napredek, vendar pa tehnologija, način informiranja in komunikacije, ne sme poneumljati ljudi.

»Naša vizija je zagotoviti kakovost življenja našim ljudem in prispevati košček v tej smeri Evropi in svetu,« je dejal in dodal, da si prizadevajo za blagostanje v družbi, varnost, dobre zdravstvene in druge socialne storitve, ter da bo vsakomur omogočeno delo.