Cerar sprejel odstop ministrice Klavdije Markež

Mediji so danes razkrili, da je magistrska naloga nove šolske ministrice Klavdije Markež plagiat.

Objavljeno
01. april 2015 17.21
Posodobljeno
01. april 2015 17.21
Klavdija Markež
Pi. K., Delo.si, S. M., šolstvo
Pi. K., Delo.si, S. M., šolstvo

Ljubljana - Ministrica za šolstvo Klavdija Markež, ki jo je DZ na položaj imenoval v petek - po odstopu ministrice Stanke Setnikar Cankar zaradi afere s honorarji -, je predsedniku vlade in strankarskemu šefu Miru Cerarju ponudila svoj odstop. Cerar je dejal, da je od Markeževe pred imenovanjem dobil zelo natančno zagotovilo, da je strokovno kompetentna, zato ga je današnja novica zelo razočarala. Njeno ravnanje je označil za nedopustno.

Danes je kot slaba prvoaprilska šala odjeknila novica, da je Markeževa domnevno del magistrske naloge prepisala iz diplomskega dela Jerneja Ladinika, nekdanjega študenta ekonomske fakultete. Navajala je iste vire in literaturo, pri tem pa njegove naloge ni navedla niti med literaturo niti med viri.

Fakultete za državne in evropske študije je z antiplagiatorskim programom Eforus ugotovila 37-odstotno ujemanje z diplomsko nalogo, ki ni bila navedena v virih magistrske naloge. Ali gre potemtakem za plagiat, bo odločal posebni senat.

Markeževa je takoj po nekajurnem zagovoru pri predsedniku vlade Miru Cerarju temu ponudila svoj odstop. Cerar ga je sprejel. Po pogovoru s premierom je medijem le kratko dejala: »Glede na situacijo se zavedam odgovornosti.«

O svoji prihodnosti v državnem zboru ni hotela govoriti. Da bo tam ostala, je malo verjetno. Namestnica vodje poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič je namreč dejala, da za ministrico veljajo enaka merila kot za ostale. »Potem se težko srečuješ s takšnimi sodelavci,« je še pristavila.

Cerar pa je njen obstoj v državnem zboru pospremil z besedami: »To ob tako nedopustnem ravnanju v okviru poslanske skupine SMC skoraj zagotovo ne bo mogoče.«

Maher še vedno na prvem mestu

Klavdija Markež, ki je primopredajo poslov opravila v ponedeljek, v DZ pa je bila potrjena v petek, bo tako ministrica z najkrajšim mandatom. Najkrajši mandat sicer še vedno pripada nekdanjemu prometnemu ministru Igorju Maherju, ki je bil na položaju točno dva dni. Sledita jima Janez Kopač, ki je funkcijo finančnega ministra opravljal slab mesec ter Alenka Trop Skaza, zdravstvena ministrica, ki je bila na položaju točno mesec dni.

Dvom o nalogi so poslanci SDS izrazili že na zaslišanju

Že med zaslišanjem pred matičnim odborom sta poslanki SDS Jelka Godec in Anja Bah Žibert ministrico Klavdijo Markež spraševali o njeni magistrski nalogi. »In me dejansko zanima, zakaj je takšna skrivnost vaša magistrska naloga,« jo je vprašala Anja Bah Žibert, potem ko ni odgovorila na vprašanje Jelke Godec.

»Moja magistrska naloga ni nobena skrivnost. Mislim, da je v COBISU objavljena. Ni? Tega pa ne vem, prepričana sem bila, da jo je fakulteta objavila. Gre za Fakulteto za državne in evropske študije. Nobena skrivnost ni, tudi če gre za vprašanje plagiatorstva in podobnega. Bom pa preverila, zakaj pravzaprav ni objavljena.«

Poslanka Anja Bah Žibert ji je potem še povedala, da je ne zanima, ali je naloga v Cobissu ali ni, ampak zakaj se je ne da videti, saj so jo mediji o tem spraševali, Klavdija Markež pa je odgovorila, da so medijem na določena vprašanja odgovorili, na preostala pa so s službo za stike z javnostmi dogovorili, da bodo nanje odgovorili po zaslišanju.