Cerar: Stavka policistov lahko vodi v domino efekt

Stavka je po besedah premiera posledica neizpolnjenih obljub preteklih vlad.

Objavljeno
11. december 2015 14.57
Protestni shod policistov
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Predsednik vlade Miro Cerar se je ob robu današnjega obiska vlade na Gorenjskem odzval tudi na stavko in zahteve policistov. Kot je poudaril, mora biti rešitev javnofinančno vzdržna in ne sme ponovno odpreti pogajanj tudi z drugimi sindikati. Ti že dvigujejo svoj glas, kar lahko vodi v domino efekt, je opozoril.

»Policijska stavka je rezultat tega, da so prejšnje vlade policiji marsikaj obljubljale, a tega niso izpolnile,« je ocenil premier in zagotovil, da sedanja vlada že izpolnjuje obljube prejšnjih vlad. Spomnil je, da so letos za to področje namenili bistveno več sredstev kot prejšnja leta in predvideli dodatna finančna sredstva predvsem za opremo in delovanje policije.

»Stavka je do neke mere trkanje na odprta vrata, zato sem do nje tudi kritičen,« je poudaril Cerar, ki pa se zaveda, da neke zaveze prejšnjih vlad ostajajo in jih bo treba prej ali slej izpolniti. »Ampak tudi tukaj smo vezani na javnofinančni okvir,« je pripomnil.

Opozoril je, da zdaj dvigujejo glas še drugi sindikati. »Naj opozorim, da smo s sindikati javnega sektorja že sklenili dogovor in zaprli pogajanja. Domino efekt, da bodo zdaj vsi sindikati prišli znova z nekimi zahtevami, ni sprejemljiv. To ni javnofinančno vzdržno. Potem nismo naredili nič,« je poudaril.

Sicer pa je glede stavke policistov Cerar pojasnil, da pogajalska skupina išče rešitev, ki mora biti javnofinančno vzdržna in ne sme ponovno odpreti pogajanj tudi z drugimi sindikati. To bi lahko privedlo do zahtev, ki jih država ne more izpolniti, če hoče vzdržno iti dalje, je opozoril.

Za nedeljo je sklical posvet ožjega dela vlade o varnostni situaciji, ki je tudi povezana z vprašanjem policijske stavke, saj so se prav policisti odlično izkazali pri zagotavljanju varnosti. »Za to smo jim vsi hvaležni, ampak to ne more pomeniti, da lahko zdaj porušimo javnofinančno shemo,« je sklenil.

Ob oceni širše varnostne situacije v Evropi in svetu ter iskanju dogovorov in strategij za naprej bo treba poskrbeti tudi za ustrezno delovanje policije, da bo ta imela dovolj opreme in možnosti za delovanje, se zaveda Cerar in dodaja, da podobno velja za Slovensko vojsko, carinike, zdravstvene delavce in vse druge, ki se soočajo z begunsko krizo in drugimi izzivi.

»O tem bo vlada intenzivno razpravljala in po nedelji bo ožja pogajalska skupina zanesljivo predstavila neko pogajalsko izhodišče za pogajanje s policijskimi sindikati,« je prepričan Cerar.