Cerar: Vsi bomo morali zmerno varčevati

Tudi upokojenci. Čeprav vlada po zagotovilih premiera ni naravnana le varčevalno.

Objavljeno
21. oktober 2014 15.03
lvi-Munze Osterreich
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Vlada pri pripravljanju proračunskih ukrepov za prihodnje leto po besedah premiera Mira Cerarja ni le varčevalno naravnana. Je pa Cerar v današnji izjavi priznal, da bomo morali zmerno varčevati vsi, pri čemer se postavlja tudi vprašanje regresa upokojencem. Kot je dodal, zaradi zavez v koalicijskem sporazumu o tem razpravljajo previdno.

Vlada po Cerarjevih besedah intenzivno razpravlja o tem, kje bo treba privarčevati, da bodo lahko prihodnje leto dosegli cilj, da primanjkljaj ne bo presegel 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). To bo omogočalo, da lahko še naprej sami upravljamo finance in državo, je pojasnil.

Cerar je v izjavi novinarjem po srečanju s svojo poslansko skupino v Ljubljani poudaril, da vlada ne razpravlja le o restriktivnih ukrepih, ki bodo nujni, pač pa tudi o ukrepih, ki zadevajo ekonomičnost procesov delovanja javne uprave oziroma razvoj na tem področju.

Ministrstva bodo po zagotovilih predsednika vlade v prihodnjih mesecih intenzivno spodbujala projekte, ki naj bi pomagali gospodarstvu in državi.

Pri varčevanju se po Cerarjevih besedah postavlja tudi vprašanje regresa upokojencem. Pri tem je ocenil, da tudi predsednik Desusa Karl Erjavec kaže posluh za to in se zaveda, da če bo treba povsod varčevati, bo treba tudi na tem področju. Prav danes popoldne bo sicer o tem razpravljal izvršni odbor Desusa.

Po Cerarjevih zagotovilih nočejo prizadeti upokojencev ali drugih socialno ogroženih skupin toliko, da bi jim občutno poslabšali razmere. Zato bodo iskali kompromisne rešitve, s katerimi bodo zniževali javnofinančni primanjkljaj, spodbujali gospodarsko rast in obenem ohranili socialno varnost.

Predvsem pa po premierovih besedah ne smejo demotivirati javnih uslužbencev in tistih, ki zdaj morda nekoliko bolj zaskrbljeno zrejo v prihodnost. Pač pa morajo, kot je poudaril, najti stimulacije, pri čemer bo vlada naredila tudi spremembe v pozitivno smer.

Premier je še pojasnil, da vlada niti sama ni dovolj konkretno opredelila vseh ukrepov, ki jih bodo morali sprejeti. O tem bo govoril, kot je dejal, tudi na seji v sredo. Zanesljivo bodo predloge transparentno najprej predstavili koaliciji, nato pa vsem poslancem, je dejal in dodal, da bo ta razprava potekala na očeh celotne javnosti.