Cerar za državotvorno držo, Bratuškova ostaja komisarka kandidatka

Na zahtevo poslancev SDS se je na nujni seji razpravljalo o kandidaturi odhajajoče premierke Alenke Bratušek.

Objavljeno
17. september 2014 11.09
Posodobljeno
17. september 2014 11.15
uho-Soočenje POP TV
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Prihodnja vlada bo državotvorna in do nadaljnega ne bo odpirala vprašanja kandidatke za evropsko komisarko Alenke Bratušek, razen če se bodo pojavile nove okoliščine, lahko povzamemo nastop prihodnjega predsednika vlade Mira Cerarja pred odborom za zadeve EU.

Člani odbora državnega zbora za evropske zadeve so se sestali na pobudo opozicijske SDS, ki je predlagala, da bi nova vlada nemudoma ukrepala in odpoklicala slovensko kandidatko za evropsko komisarko Alenko Bratušek.

Poslanec SDS Anže Logar je sodil, da nova vlada za tak ukrep še ni zamudila zadnjega vlaka in da ima še vedno možnost za popravni izpit ob temi, o kateri da sta poenotena slovenska politika in javnost. V SDS so prepričani, da je bilo v postopku predlaganja komisarskega kandidata v Sloveniji precej nepravilnosti (sklicevali so se na izjave zunanjega ministra Karla Erjavca), da bi se v prihodnje izognili podobnim zapletom, pa so predlagali, da je treba urediti postopke izbiranja, dati večjo pristojnost državnemu zboru in zmagovalcem evropskih volitev.

Če so poslanci SDS na začetku še hvalili Cerarja, ker se je udeležil seje, so po njegovem nastopu ostali razočarani. Pred odborom za zadeve EU je pojasnil, da kot predsednik SMC in mandatar nima nobenih pristojnosti v postopku predlaganja in imenovanja evropskega komisarja. »Ves postopek je v celoti v pristojnosti dosedanje vlade. Kot pravnik ocenjujem, da je vlada Alenke Bratušek morala v okviru opravljanja tekočih zadev sprejeti tudi odločitev o komisarskih kandidatih zaradi postavljenih rokov,« je pojasnjeval Cerar. Kljub temu, je dodal, je kot zmagovalec volitev podal svoj predlog, koga vidi kot najprimernejšega kandidata za komisarja iz Slovenije.

Cerar je pojasnil, da je predlagal Janeza Potočnika, kar pa da na vladi Alenke Bratušek niso upoštevali.
Ta Cerarjeva trditev je zanimiva, ker je doslej obveljala interpretacija, da je Cerar res predlagal Potočnika za komisarskega kandidata, vendar se je ta kasneje iz postopka umaknil in ni dal soglasja h kandidaturi v družbi Alenke Bratušek, Karla Erjavca in Tanje Fajon. »Stališče naše stranke ni bilo upoštevano. Odločitev vlade ni bila po volji SMC. Pristal sem na dejstvo, da nimam pristojnosti in moral sem sprejeti odločitev vlade,« je izjavil Cerar v tem primeru.

Cerar je pojasnil tudi potek dveh pogovorov z novim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. »V prvem pogovoru sem mu pojasnil, da podpiram le dva kandidata iz koalicijskih vrst, čeprav ima pred seboj formalni predlog treh kandidatov. Podprl sem Erjavca in Fajonovo, čeprav menim, da je najbolj kompetenten Potočnik, a sem pristal na pravila igre, ki tu veljajo in sem ravnal v interesu države ter podprl kandidata, ki sta bila legitimno in legalno uvrščena na seznam,« je pojasnil Cerar.

Juncker je, po besedah predsednika vlade, dejal, da si želi sam izbirati s predlaganega seznama kandidatov. Do drugega klica je prišlo, ker Junckerjevem kabinetu ni bilo jasno, kakšno pravno naravo ima slovenski seznam kandidatov za komisarja. »V tem pogovoru sem ponovil stališče, da podpiram le dva kandidata in ne Bratuškove. Na izrecno vprašanje, ali je seznam veljaven, sem odgovoril, da je dokument povsem veljaven. Dejal sem mu, da temu ne morem oporekati in da ima pred seboj tri kandidate, jaz pa želim, da je izbira takšna, kot sem mu predlagal. Juncker je v nadaljevanju izbral gospo Bratušek,« je dejal Cerar.

Novi predsednik vlade je poudaril, da je Juncker namenil slovenski kandidatki za evropsko komisarko izjemno visok položaj in pomembno mesto v Evropski komisiji (podpredsedniki položaj, odgovoren za energetsko unijo). »Ocenjujem, da je za Slovenijo to izjemno močan položaj v EU. Priznati moram, da me izjemno veseli, ker je Slovenija dobila tako pomemben položaj. V tem moram, če želim ravnati državotvorno, zanemariti osebne, strokovne ali politične preference do kandidata, kajti v interesu naše države je, da ima komisarja s čim močnejšim položajem in čim večjimi pooblastili,« je dejal Cerar.

Ali je Bratuškova kompetentna za ta položaj, pa je po besedah Cerarja v rokah evropskega parlamenta in Junckerja. »O tem ne odločamo več v Sloveniji,« je ocenil Cerar. »V nasprotju z demokratično kulturo in slovenskimi interesi se znova pojavlja nekaj, čemur smo priča že nekaj let. Da se tožarimo medsebojno in pred institucijami EU. Takšno početje ni dostojno naše države, zaradi tega država še vedno izgublja ugled v državi. Zato sem prepričan, da je v tem trenutku treba upoštevati dejansko stanje. Prav bi bilo, da se državotvorna drža zavzame v DZ in v Slovenji nasploh,« je dejal Cerar.

Kot predsednik vlade se bo zavzemal za državotvorno držo. Če pa se bodo v prihodnje pojavile nove okoliščine pri zaslišanju Bratuškove v EP ali v Sloveniji, je zagotovil, da bo nova vlada to nemudoma obravnavala.

V SDS so bili nad stališči novega predsednika vlade razočarani. Poslanec Andrej Čuš je iz Cerarjevih besed sklepal, da se je nova koalicija odločila poslati v Bruselj »sporno osebo«. Jožef Horvat (NSi) pa je opozoril, da so v minulem poslanskem mandatu pravočasno opozarjali na morebitne težave in predlagali določitev pravil igre, kako dobiti kandidata za evropskega komisarja, a so bili preglasovani. Zato je predlagal, da se to področje hitro urediti. S tem je tudi strinjala večina na odboru za zadeve EU.