Makovec Brenčičeva: Znanje je vrednota in temelj razvoja

Premier Miro Cerar je za novo ministrico za izobraževanje predlagal prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič.

Objavljeno
28. april 2015 17.58
Profesorica na področju mednarodnega poslovanja. Ljubljana 30. marec 2015.
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Premier Miro Cerar za novo ministrico za izobraževanje predlaga prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič. Kot je pojasnil v izjavi novinarjem na Igu, je kandidatka izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena, kar bo po njegovi oceni prepričalo tudi poslance.

Kot je ob robu obiska ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti pojasnil premier, se je ime Makovec Brenčičeve v medijih pojavljajo že nekaj časa, vendar se je morala za to najprej tudi sama odločiti. »Vesel sem, da je ponudbo sprejela,« je dejal.

Po njegovih besedah gre za kandidatko, ki je intenzivno vpeta ne samo v področje visokega šolstva, kjer že več kot 20 let dela na raziskovalno-pedagoškem področju ter je tudi članica organov fakultete in univerze, pač pa je tudi zelo mednarodno aktivna, razume pomen šolstva in še posebej visokega šolstva za gospodarstvo in druge sfere v družbi. Prav tako razume pomen znanosti za razvoj Slovenije in s tem tudi pomen internacionalizacije naše znanosti, je pojasnil. Kandidatka je po Cerarjevih besedah preko svojega delovanja intenzivno vpeta tudi v športno področje.

Odločitev je bila težka

Področje izobraževanja, znanosti in športa je resor, kjer se ustvarja znanje, znanje pa je vrednota in temelj razvoja danes in v prihodnosti, poudarja kandidatka za novo šolsko ministrico Maja Makovec Brenčič. Kot je poudarila v izjavi za medije, je bila odločitev težka, pretehtala pa je odgovornost do stanja na tem področju pri nas.

Znanje je po besedah kandidatke za ministrico izjemno pomembna vrednota in mora biti čim bolj dostopno vsem. »Mislim, da je to nekaj, v kar moramo verjeti in si za to močno prizadevati,« je poudarila Makovec Brenčičeva.

Med prioritetami je kandidatka izpostavila stabilnost financiranja po celotnem resorju in zagotavljanje kakovosti izobraževanja v celotni vertikali. Kot je napovedala, bo bolj poglobljeno in celovito razlago njenih načrtov podala na predstavitvi na matičnem parlamentarnem odboru. Je pa poudarila, da gre za kompleksen resor, ki vključuje mnoga različna področja, od vrtčevske vzgoje naprej.

Na novinarsko vprašanje o njenem odnosu do visokih honorarjev, zaradi katerih je odstopila ena njenih predhodnic Stanka Setnikar Cankar, je Makovec Brenčičeva odgovorila, da morata biti delo in znanje ustrezno plačana. Po drugi strani pa morajo biti tovrstna izplačila po njenih besedah transparentna in vsakomur poznana. Zase je zatrdila, da so njene finance transparentne, zato meni, da s tem ne bo težav.

Že tretjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport v tem mandatu je Cerar iskal po odstopu Klavdije Markež. Ta je odstopila zaradi očitkov o plagiatorstvu svoje magistrske naloge 1. aprila, le nekaj dni po prevzemu poslov.

Čaka jo nedokončano delo tudi pri sistemskih zakonih

Če bo Maja Makovec Brenčič potrjena za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, jo bo takoj po prevzemu poslov zagotovo čakalo precej dela. Med težjimi nalogami bosta priprava novega zakona o visokem šolstvu, pa tudi zagotovitev denarja za učbeniške sklade.

Ob hitrih menjavah na čelu ministrstva so namreč nerešena ostala nekatera zahtevna vprašanja. Tako je na področju visokega šolstva na stranskem tiru ostal že omenjeni zakon o visokem šolstvu, po katerem potrebo že dlje časa izpostavljajo na univerzah, v študentskih organizacijah in sindikatih, ki pokrivajo to področje.

Zaslišanje prihodnji teden

Pričakovati je, da bo predsednik vlade kandidaturo svoje tretje ministrice za izobraževanje Makovec Brenčičeve državnemu zboru predlagal v sredo, skupaj s kandidaturo Andreje Katič, ki jo SD predlaga za ministrico za obrambo. Zaslišanji obeh kandidatk pred pristojnima parlamentarnima odboroma bosta predvidoma prihodnji teden, DZ pa naj bi ministrici potrjeval na izredni seji 13. maja.

Kandidatka za novo šolsko ministrico Maja Makovec Brenčič je prorektorica Univerze v Ljubljani in redna profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti (EF). Predavateljica za področje mednarodnega poslovanja je avtorica številnih znanstvenih prispevkov ter članica uglednih domačih in tujih znanstvenih združenj.

Borovničanka Makovec Brenčičeva, ki bo letos dopolnila 46 let, širši javnosti doslej ni bila znana, čeprav naj bi bila leta 2011, ko se je s premierskega stolčka poslavljal Borut Pahor, celo med kandidati za predsednika vlade.

Njena izbira za šolsko ministrico naj bi bila po navedbah nekaterih medijev tudi pogodu finančnemu ministru Dušanu Mramorju, s katerim sta bila kolega na fakulteti. Ko je bil Mramor dekan EF, je bila ona prodekanja.

Vidni dosežki na strokovnem področju

Makovec Brenčičeva se lahko pohvali z vidnimi dosežki na strokovnem področju. Od leta 2008 do februarja 2014 je bila predsednica Društva za marketing Slovenije in do konca leta 2013 podpredsednica oglaševalskega razsodišča pri Slovenski oglaševalski zbornici. Je tudi soustanoviteljica in predsednica Študentske poslovne konference, ki povezuje raziskovalno delo študentov s potrebami podjetij.

Je članica vrste slovenskih in mednarodnih strokovnih ter znanstvenih združenj s področja mednarodnega poslovanja in trženja (EIBA, AMA). Do leta 2011 je bila predstavnica izvršnega odbora največjega evropskega akademskega združenja za trženje (EMAC). Leta 2013 je bila imenovana za predsednico EMAC za obdobje 2014/2015.

Objavlja v uglednih znanstvenih in strokovnih revijah s področja mednarodnega poslovanja in trženja, tako doma kot v tujini. Njena bibliografija obsega preko 400 znanstvenih in strokovnih objav, so zapisali na spletni strani EF.

Pri raziskovalnem delu se osredotoča predvsem na internacionalizacijo podjetij, trženje na podlagi odnosov, mednarodno trženje in povezanost trženja ter prodaje. Svoja znanja prenaša tudi v slovenska mednarodno delujoča podjetja, saj svetuje na področju internacionalizacije, razvoja trženja in trženjskih strategij.

Prvi odzivi koalicijskih DeSUS in SD pozitivni

Prvi odzivi koalicijskih DeSUS in SD na predlog premierja Mira Cerarja glede nove ministrice za izobraževanje, znanost in šport so pozitivni. V SD ocenjujejo, da je Maja Makovec Brenčič verodostojna kandidatka, ki lahko resorju prinese stabilnost. V DeSUS zaupajo premierjevi presoji, zanima pa jih zlasti odnos kandidatke do javnega šolstva.

Opozicija je z odzivi na kandidatko za šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič še skopa. Nekateri so opozorili na pomanjkanje političnih izkušenj, nekateri od nje pričakujejo jasno strategijo, drugi se ne strinjajo z njenim odnosom do razmerja med izobraževanjem in gospodarstvom. Vsi v opoziciji pa pred odločitvijo o podpori čakajo zaslišanje.

ŠOS pozdravlja Cerarjev predlog

»Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pozdravlja predlog imenovanja Maje Makovec Brenčič za ministrico za izobraževanje, znanost in šport. Pričakujemo hitro ukrepanje in pozitivne rezultate za slovenski visokošolski prostor,« so zapisali v ŠOS. Kot menijo, je že do sedaj pripomogla k dvigu kakovosti izobraževanja v Sloveniji, pri svojem delovanju pa kot pomembne partnerje vseskozi vključevala tudi študente ter se predvsem izkazala kot dobra poznavalka visokošolskega prostora.

»Predlagana ministrica ima našopodporo, ki pa ni samoumevna saj pričakujemo hitro ukrepanje in pozitivne rezultate,« je v izjavi za javnost zapisal predsednik ŠOS Žiga Schmidt.    

Odziv NSi

V Novi Sloveniji se bodo o morebitni podpori novi kandidatki za ministrico odločili po njeni predstavitvi na pristojnem odboru v DZ. »Pričakujemo jasno strategijo razvoja šolskega sistema, ki ne bo zanemarjala tako javnega kot zasebnega šolstva. Obenem pričakujemo, da bo nova ministrica za izobraževanje uspela modernizirati visoko šolstvo in ga približati gospodarstvu, ki bo mladim lahko ponudilo štipendiranje in kasnejša delovna mesta,« je v odzivu na odločitev predsednika vlade, da za novo kandidatko za ministrico za izobraževanje, znanost in šport predlaga Majo Makovec Brenčič, zapisala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Pričakujejo jasno opredelitev do javnega in zasebnega interesa

Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) ob kandidaturi Maje Makovec Brenčič za ministrico za izobraževanje pričakuje jasne opredelitve do javnega in zasebnega interesa v visokem šolstvu in znanosti, uskladitev letošnjega proračuna za visoko šolstvo s socialnim sporazumom in sodelovanje s socialnimi partnerji pri pripravi nove zakonodaje.

Kot je za STA dejal predsednik VSS Marko Marinčič, od ministrske kandidatke v času pred predstavitvijo na pristojnem odboru državnega zbora in potrjevanjem v državnem zboru pričakujejo, da se bo jasno distancirala od konkretnih primerov zasebnega okoriščanja v javnem visokem šolstvu, predvsem na ljubljanski univerzi, in predlagala ustrezne rešitve. Temu vprašanju se kandidatka za ministrico, ki prihaja z ljubljanske univerze, po mnenju Marinčiča ne bo mogla nikakor izogniti.

Marušič: Verjamem, da se bo sposobna spopasti z izzivi

Podpredsednik rektorske konference in rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič predlog premiera ocenjuje kot dober. Na področju visokega šolstva bi se morala ministrica spopasti z odpravo posledic bolonjske reforme in urediti stabilno financiranje univerz, pravi.

Marušič kandidatko Makovec Brenčičevo pozna, njegove izkušnje z njo pa so dobre. »Verjamem, da se bo sposobna spopasti z izzivi slovenskega šolstva,« je dejal.

Sviz pričakuje, da bo nova ministrica vrnila ugled izobraževanju

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) od nove ministrice za izobraževanje pričakuje elementarno poštenost in etiko, politično in strokovno suverenost. Naj bo to Maja Makovec Brenčič ali kdo drug, bo moral vrniti ugled izobraževanju, ki je bil omajan z odstopom zadnje ministrice enodnevnice, ocenjuje Branimir Štrukelj.

»Izobraževanja in znanosti ni mogoče voditi brez dialoga s socialnimi partnerji in upoštevanja interesov vseh deležnikov,« je prepričan glavni tajnik Sviza Štrukelj.

Kot je povedal, je ugled področja izobraževanja z odstopom dveh ministric, povezanih s škandali (visoki honorarji in plagiatorstvo) izrazito omajan.

Direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS Jozsef Györkös od Maje Makovec Brenčič, če bo postala nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport, pričakuje »ustalitev in predvidljivost financiranja znanosti« preko agencije vsaj v obsegu iz leta 2009. Želi si še, da bi najverjetnejša prihodnja ministrica krepila avtonomijo agencije.