Cerar: Za napade na Islamsko državo je nujno soglasje VS ZN

Kot je pojasnil, se Slovenija zavzema za to, da so vsa naša dejanja podprta z jasnimi pravnimi podlagami.

Objavljeno
27. september 2014 12.41
Podpis koalicijskega sporazuma med SMC, DeSUS in SD v Ljkubljani, 8. septembra 2014
STA
STA

Maribor - Za napade na skrajno skupino Islamska država (IS) bi bilo nujno treba dobiti soglasje varnostnega sveta Združenih narodov, je v pogovoru za današnjo izdajo Večera dejal predsednik vlade Miro Cerar. Kot je pojasnil, se Slovenija zavzema za to, da so vsa naša dejanja v mednarodni skupnosti podprta z jasnimi pravnimi oz. mednarodnopravnimi podlagami.

ZDA so Slovenijo uvrstile na seznam držav, ki sodelujejo v boju proti IS, o čemer pa slovenski državni vrh ni bil obveščen. Cerar je dejal, da je Slovenija lahko na takem seznamu. »Temu načelno nikakor ne nasprotujemo, se pa ob tem zavedamo in zelo jasno povemo, da uvrstitev na tak seznam ne pomeni kakršnekoli konkretne zaveze Slovenije k dejanjem. Zavedati se moramo, da ukrepi zoper terorizem niso samo vojaški ukrepi,« je pojasnil.

V času, ko je okoli Evrope vse več kriznih žarišč, je generalni sekretar zveze Nato članice zavezništva že pozval k višjim obrambnim proračunom. Na vprašanje, ali Slovenija to zmore, je Cerar priznal, da trenutno ni veliko možnosti, da bi povečevali obrambni proračun, ob tem pa izrazil prepričanje, da bomo, če bomo morali v okviru Nata v prihodnje uresničevati svoje obveznosti, to ob obstoječem proračunu še vedno zmogli.

»Zavedamo se, da smo že dolgo pod ravnjo, ki jo zahteva članstvo v Natu, in da se bodo lahko sredstva za obrambo povečala, ko bomo prišli iz krize. Dotlej osebno ne bom zagovarjal povečanja sredstev za obrambo in bom še naprej upal na razumevanja Nata,« je še pojasnil predsednik vlade.