Cilj vlade: vitkejši javni sektor

Ministri in premier so v zadnjih tednih večkrat ponovili, da se odpuščanju v javnem sektorju ne bomo mogli izogniti.

Objavljeno
23. september 2012 10.46
Posodobljeno
23. september 2012 11.14
Sustarska nedelja v Trzicu
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Premier Janez Janša je v zadnjem intervjuju za Pop tv dejal: »Poseči bo treba tudi v proračunske postavke, je pa mogoče poiskati rezerve tudi pri drugih stroških dela, ne le odpuščanju. To odvisno tudi od podsistema do podsistema; so deli javnega sektorja, kjer je število zaposlenih morda celo premajhno in so deli, kjer je to število bistveno višje, kot je bilo pred desetletjem, ko so stvari ravno tako funkcionirale.«

Danes so izv vlade sporočili, da se je število zaposlenih v ožji državni upravi v zadnjih sedmih mesecih zmanjšalo za dva odstotka, v treh letih za 5,5 odstotka - v avustu je bilo 32.692 zaposlenih.

Nasprotno pa kažejo številke zaposlenih v celotnem javnem sektorju, so sporočili iz vlade. Podatki Ajpesa kažejo, da se je v javnih zavodih in javnih sklužbah na področju vzgoje in izobraževanje, zdravstva, socialnega varstva, kulture, raziskovalnih dejavnosti v treh letih število zaposlenih povečalo za skoraj tri odstotke; v juliju sta bila zaposlena 161.001 uslužbenca.

»V zadnjih letih, še posebej pa v zadnjega pol leta, so bili doseženi opazni rezultati pri racionalizaciji stroškov dela v ožji državni upravi. Cilj vlade v prihodnje bo torej zagotoviti vitkejši, vzdržnejši in predvsem učinkovit sistem dela za celotni javni sektor,« so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.