Cirkus NPU pri Bratuškovi

Kriminalisti pri premieru, v DZ, Zaabu in pri nekdanji premierki doma.

Objavljeno
11. marec 2015 20.47
Prihod Alenke Bratovšek v parlament. V Ljubljani 11.3.2015
Peter Jančič, notranja politika, Jure Predanič, kronika
Peter Jančič, notranja politika, Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Kot popolnoma nepotrebne je nekdanja premierka Alenka Bratušek popoldne ocenila hišne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) o njeni lanski kandidaturi za evropsko komisarko.

Preiskave so preiskovalci NPU s pomočjo kranjskih in ljubljanskih policistov začeli zjutraj pri Bratuškovi doma v Kranju. Ena od sosed, ki je zaposlena v parlamentu, je zaradi množice policijskih avtomobilov, ki so bili tam zjutraj, domnevala, da se je čez noč zgodila kakšna res velika tatvina.

Presenetili tudi Cerarja

Skoraj hkrati so policisti onemogočili dostop do pisarne Alenke Bratušek v državnem zboru, kar je delo onemogočilo tudi drugim poslancem te stranke, preiskavo pa so začeli tudi v prostorih vlade. Premier Miro Cerar je popoldne povedal, da ne razume, zakaj vlade preprosto niso prosili za gradivo. Dramatičnost ni bila potrebna, je ocenil premier in dodal: »To, da se preiskujejo moji prostori, nenapovedano, brez povezave z našo vlado, štejem vsaj za nekoliko presenetljivo.« V parlamentu so kriminalisti preiskavo opravili, ko je iz Kranja v Ljubljano prišla še Bratuškova. Na sedež stranke so po ocenah iz Zaaba policisti odšli po računalnik, ki ga je v preteklosti v službene namene uporabljala Bratuškova.

Menegalija: Sum zlorabe uradnega položaja

»Skupaj opravljajo šest hišnih preiskav, in sicer stanovanjskih prostorov, prostorov zakonodajnega in izvršilnega organa države ter prostorov ene od političnih strank. Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic,« je dogajanje pojasnil predstavnik Policije Drago Menegalija. Dodal je, da Bratuškovi ni bila odvzeta prostost, ker za to ni zakonskih razlogov. »Kaznivega dejanja je osumljena oseba, ki je delovala v izvršilni veji oblasti. Preiskovalci sumijo, da je bilo kaznivo dejanje izvršeno z namenom pridobitve nepremoženjske koristi v postopku obravnave in predlaganja kandidatov za položaj v enem od organov EU. Nepremoženjska korist je v tem primeru zasedba tega položaja v organu EU,« je Menegalija potrdil jutranje informacije, da je preiskava povezana s sporno samokandidaturo za evropsko komisarko, za kar Bratuškovi grozi do enega leta zapora.

Menegalija je še pojasnil, da je NPU preiskavo začel oktobra lani na podlagi pisne prijave fizične osebe. Zastopnica skupine Kazenska ovadba, odvetnica Ana Jug, je potrdila, da so naznanilo suma kaznivega dejanja pred časom podali oni, da pa nimajo podatkov, ali je preiskava res posledica njihove prijave.

Menegalija je še pojasnil, da postopek vodi in z navodili usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. »V tem primeru smo sodelovali tudi s Komisijo za preprečevanje korupcije,« je potrdil. Povedal je še, da so v hišnih preiskavah zasegli dokumentacijo, korespondenco in elektronske naprave.

Čeferin: Predstava za javnost

»Kaj iščejo, ne vem, niti si ne morem predstavljati. Upam, da vsaj oni vedo. Gre za postopek, kjer so vsi dokumenti na vladi in na KPK. Je pa hišna preiskava lepa predstava za javnost,« je na naše vprašanje, kaj natančno so iskali pri Bratuškovi, povedal njen zagovornik, odvetnik Aleksander Čeferin. »Gre za popolnoma absurden postopek, predvsem je popoln nesmisel hišna preiskava. A seveda samo s pravnega vidika. Dejansko pa gre za v naši državi že uveljavljen nastop organa pregona, ko pompozno opravi hišne preiskave, če je treba ali ne. Posredno pa s tem organi pregona krojijo politično situacijo v državi. Zadeve so res že pripeljane do absurda,« je bil oster Čeferin.

***

Ostale odzive na preiskavo lahko preberete TUKAJ.