Čufer o razrešitvi Širclja: Pravna mnenja je treba spoštovati

Andrej Šircelj je petkovo odločitev vlade ocenil kot nezakonito.

Objavljeno
14. september 2013 17.37
Čufer
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Vilnius - Finančni minister Uroš Čufer se je danes v Vilniusu odzval na kritike zaradi odločitve vlade za razrešitev Andreja Širclja s položaja neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in ocene SDS, da je zrel za interpelacijo. »Pravna mnenja je treba spoštovati,« je poudaril.

»Pridobili smo tri pravna mnenja o tem, da obstaja konflikt interesov, in ta pravna mnenja je treba spoštovati,« je poudaril minister ter spomnil na ugotovitev vlade o nezdružljivosti funkcije poslanca in nadzorne funkcije v družbi.

Poslanec SDS in neizvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Andrej Šircelj je petkovo odločitev vlade ocenil kot nezakonito. Enako ocenjuje tudi stranka SDS, ki meni, da je finančni minister zrel za interpelacijo.

V SDS ogorčeni

V današnjem odzivu so v SDS med drugim zapisali, da je vlada uzakonila način delovanja skrajne levice, ki najprej diskreditira in nato likvidira. »Prvi so nezdružljivost opravljanja obeh funkcij 'ugotovili' v Dnevniku in tako pripravili teren v javnosti, nato pa še Komisija za preprečevanje korupcije, ki je na ta način pripravila še formalno podlago, na katero se je vlada sklicala,« so zapisali v SDS, kjer so zaradi tega ogorčeni in opozarjajo na po njihovem »očitno zlorabo državnih institucij v politične namene«.

V SDS menijo, da sta minister Čufer in vlada ravnala nezakonito, saj zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank natančno določa, da »se za neizvršne direktorje upravnega odbora DUTB ne uporabljajo določbe zakona, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije in ki določajo, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah«.