Čufer opoziciji: Če se bo dalo, novega rebalansa v 2014 ne bo

Minister: Pričakujem, da bo proračun na vladi v ponedeljek sprejet takšen, kot je pripravljen.

Objavljeno
27. september 2013 17.44
bsa*Cufer
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Opozicijski poslanci SLS in NSi po srečanje s premierko Alenko Bratušek do proračuna za 2014 in 2015 ostajajo kritični.

Opozicijo je zanimalo vprašanje sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij, poslanec NSi Matej Tonin se sprašuje, če to pomeni takoj rebalans, finančni minister Uroš Čufer pa pravi, da ga, če se bo dalo, ne bo v celem letu 2014.

»Pričakujem, da bo proračun na vladi v ponedeljek sprejet takšen, kot je pripravljen, razen če notri najdemo večjo napako, a zaenkrat je ne vidim,« je po srečanju dejal Čufer.

Opozicijo je sicer zanimalo tudi vprašanje sredstev za odpravo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj - šlo naj bi za 170 milijonov evrov. Medtem ko se je Tonin vprašal, če to takoj pomeni pripravo rebalansa, minister Čufer zagotavlja, da se bo »potrudil«, da ga ne bo.

Bratuškova je po Toninovih pojasnilih na srečanju dejala, da naj bi šel dogovor v smeri znižanja plač v javnem sektorju za isti znesek.

Minister verjame, da bodo kakšni novi ukrepi, a ob tem poudaril, da z rebalansom »zgubijo« tri mesece dela, samo za to, da vse skupaj obrnejo. »Če se bo le dalo, novega rebalansa v celem naslednjem letu ne bo,« je še dejal Čufer.

Bogovič: Proračunski dokumenti kapitulacija koalicije

Proračunski dokumenti za leto 2014 in 2015 so kapitulacija te koalicije, priznanje, da ne zmore začeti izvajati nujnih ukrepov za rešitev Slovenije iz težkega položaja, ocenjuje predsednik SLS Franc Bogovič. Boji se, da je to tudi kapitulacija Slovenije in da s temi dokumenti izzivamo predstavnike trojke, da pri nas naredijo, kar bi morali sami.

»Občutek imam, kot da smo v čolnu in veslamo proti Niagarskim slapovom. Od nekod dobimo še vsak dva red bulla, da bomo čim prej šli v prepad,« je bil pred srečanjem s predsednico vlade Alenko Bratušek, oster Bogovič.

Priznava, da je Bratuškova vodenje države prevzela v težkih časih. A to, kar počne vladna koalicija, ga spominja na družino, ki je pred hišo pripravila skupen piknik. Medtem ko jim je hiša začela goreti, pa se oni odpravijo še na piknik v sosednjo vas, je ponazoril delo vlade.

Med drugim je prvak SLS znova izpostavil davek na nepremičnine. Prav tako je poudaril, da vlada ne izpolnjuje tistega, kar je navedla v programu stabilnosti, med drugim, da bi morali dve tretjini proračunske luknje reševati z zmanjševanjem odhodkov in le tretjino z davčnimi obremenitvami.

Bogovič je zaradi davkov in sploh gospodarske politike kritičen do Bratuškove in finančnega ministra Uroša Čuferja: »Ne delata drugega kot dva tretjerazredna računovodja, ki tedaj, ko imata neko osnovo, le zvišujeta odstotek.«

SDS se srečanje z Bratuškovo niso udeležili, ker se jim to »ne zdi smiselno,« je dejal vodja PS SDS Jože Tanko. »Ko bo vlada proračun poslala v obravnavo v DZ, ga mora tako ali tako v roku 10 dni predstaviti vsem poslancem, «je dejal.