Eden izmed izbrisanih je odškodnino prejel

Odvetnik šestih izbrisanih Andrea Saccucci meni, da bodo danes prejeli odškodnino še preostalih pet.

Objavljeno
14. september 2012 08.45
Posodobljeno
14. september 2012 09.00
K. V., Ni. Č., Delo.si
K. V., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Odvetnik šestih izbrisanih, ki naj bi jim bile danes izplačane odškodnine na podlagi junijske sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, Andrea Saccucci je za STA povedal, da je eden izmed izbrisanih odškodnino že prejel na svoj račun.

Da bo izplačilo odškodnin na račune izvedeno danes, so potrdili na Državnem pravobranilstvu RS.

Evropsko sodišče za človekove pravice je omenjene odškodnine za nepremoženjsko škodo šestim izbrisanim dosodilo, ker je ugotovilo, da Slovenija še ni v zadostni meri uredila vprašanja izbrisanih, odškodnine za premoženjsko škodo pa ni določilo. Kot v zvezi s tem pojasnjujejo na državnem pravobranilstvu, je sodišče odločitev glede odškodnine za nepremoženjsko škodo zadržalo, vladi in pritožnikom pa predlagalo, naj v treh mesecih »predložijo pisna stališča o zadevi, zlasti pa naj sodišče obvestijo o morebitnem doseženem dogovoru«.

Na pravobranilstvu, navaja STA, omenjenega dogovora s pritožniki niso sklenili. V sodelovanju s pristojnimi ministrstvi pa prvobranilistvo pripravlja vlogo, v kateri bo Slovenija do izteka roka, to je 26. septembra, sodišču sporočila svoje stališče glede omenjene odškodnine. Ob tem na pravobranilstvu pojasnjujejo, da se zahtevki pritožnikov obravnavajo za vsakega pritožnika posebej.

V omenjeni sodbi je sodišče Sloveniji sicer še naložilo, da mora v enem letu pripraviti sistem odškodnin za vse izbrisane. Na ministrstvu za notranje zadeve komentirajo, da aktivnosti, povezane z omenjeno zahtevo, tečejo, predlagane rešitve pa bo, ko bodo pripravljene, obravnavala vlada.