Danes se ustanavlja Gibanje za trajnostni razvoj - TRS

Na ustanovnem zboru v Ljubljani uradni začetek gibanja TRS in stranke TRS, ki napoveduje udeležbo na decembrskih volitvah.

Objavljeno
30. september 2011 21.39
Posodobljeno
01. oktober 2011 06.45
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana - Danes v ljubljanskem hotelu Union poteka ustanovni zbor Gibanja za trajnostni razvoj - TRS. Čeprav so pobudniki v javnosti že pred nekaj tedni nastopili z napovedjo, da se bodo udeležili parlamentarnih volitev in celo da bodo na njih zmagali, je doslej obstajal le iniciativni odbor, ki sta mu sopredsedovala Manca Košir in Matjaž Hanžek.

Danes pa bo ustanovnem zboru Gibanje tudi uradno ustanovljeno. Poleg gibanja bodo ustanovili tudi stranko.

V dvorani Orhideja hotela Union, kjer se ob 11. uri začenja ustanovni zbor, bodo najprej nekateri člani iniciativnega odbora na kratko predstavili osnovne ideje gibanja, v nadaljevanju pa bo sprejet statut in Dogovor - osebna zaveza za članstvo v Gibanju TRS. Prisotni se bodo lahko včlanili v gibanje s podpisom pristopne izjave.

Poleg gibanja tudi stranka

V iniciativnem odboru so se odločili za dokaj neobičajno obliko organiziranja. Poleg gibanja TRS - to naj bi združevalo kar najširši nabor somišljenikov, formalno pa bo organizirano kot društvo - bodo ustanovili še stranko TRS. Ta naj bi se organizirala po določilih zakona o političnih strankah in kot taka nastopila na volitvah. Še vedno pa bo delovala v okviru gibanja, ki naj bi tudi vršilo nadzor nad delovanjem stranke. Članstvo gibanja bo številčnejše kot članstvo stranke. V stranko se bodo včlanili tisti člani gibanja, ki bodo to sami hoteli.

Tako se bodo danes po ustanovnem zboru gibanja TRS zainteresirani člani sešli še na ustanovnem zboru stranke TRS. Na tem bodo sprejeli akte, ki so potrebni za ustanovitev stranke, torej statut in program ter grafični znak stranke, izvolili pa bodo še organe stranke.

V že omenjenem Dogovoru TRS je natančneje predstavljeno, za kaj se nameravajo zavzemati. Med drugim poudarjajo vrednote, kot so solidarnost, ustvarjalnost, znanje, strpnost, pravičnost in človekove pravice. Zahtevajo pregledno delovanje političnih in vseh drugih državnih in družbenih institucij ter okoljsko odgovornost. Socialna in ekonomska varnost posameznika naj bi temeljila na varni in kakovostni zaposlitvi. Ekonomsko učinkovitost gospodarstva pa je treba prilagoditi potrebam in omejitvam okolja in ljudi, zmanjševanju regionalne neenakosti ter povečevanju prehranske in energetske samooskrbe Slovenije.