Cerar sindikate poziva k »boljšemu jutri«

Sindikati vladi že vnaprej sporočajo, da v morebitna dodatna znižanja ne bodo privolili.

Objavljeno
22. oktober 2014 10.56
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana - Ključni del pri pripravi rebalansa proračuna za prihodnje leto je podaljšanje varčevalnih ukrepov v javnem sektorju. Vlada je včeraj enotno sprejela izhodišča za pogajanja s sindikati, z njimi pa jih bo seznanila danes. Premier Miro Cerar poziva sindikate, naj pri varčevanju pomagajo.

»Pozivam, naj tudi oni konstruktivno pripomorejo, tudi s kakšnim odrekanjem, k skupnemu dobru,« je po vladni odločitvi sindikate pozval Miro Cerar. Cilj prizadevanj vlade, h kateremu hoče pritegniti tudi sindikate, je po njegovem mnenju izhod iz krize in »boljši jutri«.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar bo ukrepe predstavil sindikatom, nato pa se bodo začela pogajanja, ki jih mora vlada končati sorazmerno hitro, če hoče še pred novim letom izvesti rebalans proračuna. Koprivnikar je z izhodišči »zadovoljen toliko, da so ukrepi, kot smo jih pripravili, taki, da nekako uravnoteženo pritiskajo na vse strani, ker vemo, da moramo prihraniti toliko, da bomo lahko imeli razvojno naravnan proračun«.

Nekaj bodo k varčevanju pripomogli tudi upokojenci, saj se je koalicijskim partnerjem uspelo dogovoriti, da bodo prihodnje leto namesto dodatnih 40 milijonov evrov prejeli le 19 milijonov evrov rekreacijskega dodatka. Predsednik Desusa Karl Erjavec pravi, da so v to privolili, ker bo razlika namenjena za odpiranje novih delovnih mest, to pa bo s prispevki stabiliziralo pokojninsko blagajno.

Če se je vladi uspelo uskladiti, je za novo varčevanje veliko manj navdušenja med sindikati. Največji sindikat javnega sektorja Sviz je že napovedal, da bo v pogajanjih »dosledno in za ceno konflikta zavrnil vsak poskus vlade, da bi za leto 2015 dodatno zniževala maso za plače in druge stroške dela v javnem sektorju«. Če bo vlada vztrajala pri dodatnem zniževanju sredstev za plače, bo sindikat takoj določil stavkovne zahteve in začel priprave na stavko.