Danes začetek razčiščevanja v Pozitivni Sloveniji

Po neuradnih virih bo na mizi predlog o začetku postopka izključitve Gašparja Gašparja Mišiča iz stranke.

Objavljeno
27. avgust 2013 23.32
Bratušek Janković
Tanja starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja starič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - O posledicah imenovanja Gašparja Gašparja Mišica za predsednika uprave Luke Koper bo danes govorila poslanska skupina PS.

Po neuradnih virih bo na mizi predlog o začetku postopka izključitve Mišiča iz stranke; večina poslancev je menda na strani Bratuškove, približno četrtina pa se s spornim imenovanjem strinja.

Odločitev nadzornikov Luke Koper je sicer pomembna politična zmaga Zorana Jankovića v PS. Včeraj je župan ponovil, da v imenovanju Mišiča ne vidi nič spornega. Zagotovil je, da se v postopek izbire ni vmešaval, nadzorniki pa da so izbrali avtonomno.

Čeprav je bil Gašper Mišič imenovan mimo volje vodje PS Alenke Bratušek, Janković ne pričakuje sankcij: »Da bi bil zato izključen iz stranke? Ali je bolan? Obsojen? Ne vidim nobenega razloga za izključitev.« Bratuškovi je med vrsticami odsvetoval zamenjavo nadzornikov Luke Koper, hkrati pa zagotovil, da njegova podpora nekdanjemu državnemu sekretarju ni napoved, da bo na kongresu kandidiral za šefa PS.

Ostri odzivi

Medtem se opozorila zaradi nesprejemljive prakse političnega kadrovanja stopnjujejo. Oglasili so se Združenje Manager, Združenje nadzornikov Slovenije in GZS, ki meni, da je s to potezo »korporativno upravljanje v Sloveniji doseglo novo dno«. Protikorupcijska komisija pa je opozorila, da primer Gašparja Gašparja Mišiča ni eksces, ampak simptom stanja v državi.

Odzval se je tudi trg, saj so delnice Luke Koper izgubile skoraj tri odstotke vrednosti.

Slovenska odškodninska družba (Sod) se še ni odločila, kako bo ukrepala v primeru spornega kadrovanja v Luki Koper, je sporočil predsednik uprave Tomaž Kuntarič. Sod bo z odločitvijo počakal, ker želi, kot pravi Kuntarič, »upoštevati vse okoliščine in s tem povezana tveganja«. Očitno ne želi s svojimi potezami priti v navzkrižje z lokalno skupnostjo in zaposlenimi, ki Gašparja Gašparja Mišiča podpirajo.